De Pruimelaarstraat

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Zie mij hier nu staan en zie Marcel staan, alle twee met onze handen in onze zakken. Ik voor mijn huis en hij voor het zijne. Ik in mijn voorhof en hij in de zijne. Alle twee met onze rug tegen de sierstenen in de gevel. Ze zijn nog warm van de zon. Het grind van mijn oprit is grijs en dat van hem is rood."

DE achtergrond van deze roman is een waar gebeurd gegeven, namelijk het proces tegen Staf van Eycken, de 'Vampier van Muizen', een jongeman die zonder enige blijk van spijt drie vrouwen vermoordde en meerdere meisjes en vrouwen verkrachtte in de streek rond Mechelen. De roman gaat echter niet over de beruchte moordenaar zelf, maar over de bewoners van de straat waar Staf woonde: De Pruimelaarstraat. Elke bewoner bespreekt zelf zijn eigen grote en kleine problemen, met belangrijke of minder belangrijke gebeurtenissen in zijn eigen leven, zijn kijk op het leven van de buren en op de buurt. Op de achtergrond blijft steeds de angst hangen voor het proces en wat er door dit proces over de buurt zou kunnen bekend gemaakt worden.
Een vlot geschreven roman, waarbij een erg levendig portret wordt geschetst van een volkse buurt in de jaren ’70.

 | Reacties (7)Delen |
7 reacties:
donderman op 20 september 2011:
Prachtig boek. Ik heb het gelezen in de periode dat Staf Van Eycken in aanmerking kwam voor vervroegde vrijlating maar dat hij die weigerde. Aan AB zou ik willen zeggen, het gaat er niet zozeer om of het goede dan wel slechte mensen zijn maar dat het echte mensen zijn.
Hilde Van Hecke op 30 september 2009:
Ik heb vooral genoten van de sfeer die in het boek heerst. Het was nog een tijd met vele 'klapkes' over de haag en van in de voortuin, maar toch zijn er nog veel geheimen die binnenshuis blijven en waar iedereen het gissen naar heeft. De spanning die hieruit ontstaat is heel mooi naar voor gebracht.
Ik heb best wel genoten van dit boek en het heeft mij ook aangezet om ander werk van de auteur aan te schaffen...op de boekenbeurs...met handtekening.
gino geets op 22 april 2008:
Ik volg niet zo goed welke nieuwe boeken er zijn en dus heb ik De Pruimelaarstraat pas tijdens de paasvakantie gelezen. Schoon!!!!
van eeckhoudt op 16 april 2008:
Het gaat niet over Victor Bourgeois maar over Joseph Bourgeois die in een apotheek in Brussel tewerkgesteld was.
AB op 16 maart 2007:
Het is pure pulp. Gelukkig zijn de buurtbewoners in werkelijkheid goede mensen, hardwerkende mensen. Helemaal niet zoals beschreven in het boek. Het boek is alleen op sensatie gericht! Het is een zeer spijtige zaak dat zoveel mensen belachelijk worden gemaakt.
Liliane Melis op 30 januari 2007:
Dit boek leest als een trein, voert me terug naar de tijd dat ook ik nog een kind was, de jaren zeventig worden levendig in beeld gebracht.
De Decker Rita op 17 december 2006:
Terug naar mijn jeugdjaren? Wel even geschrokken bij het zien dat er een verhaal bestaat over iemand die ik heb gekend. Hij kwam charmant over en gedroeg zich sociaal. Ik krijg er nog altijd rillingen van.
Waar vind ik dat boek?