De fatale toewijding van verdachte X

Gelezen door: Lin (44 boeken)

Citaat: "'Het is niet moeilijk. Ik benut alleen hun blinde vlekken, die te wijten zijn aan oogkleppen.' 'Blinde vlekken?' Ik stel het bijvoorbeeld voor alsof iets een meetkundig probleem is, terwijl het in feite over functies gaat.' Ishigami nam plaats tegenover de speurder. 'Nou ja, zoiets zal u wellicht worst wezen. Wat kan ik vandaag voor u doen?'"

Yasuko, een gescheiden vrouw, woont met haar dochter Misato in een kleine flat. Haar ex-echtgenoot blijft haar het leven zuur maken. Op een avond slaan de stoppen door en Yasuko wurgt haar ex met een elektrisch snoer. Haar buurman, de briljante wiskundeleraar Ishigami, is al langer stilletjes verliefd op haar. Hij heeft alles gehoord en belooft hulp om het lichaam te laten verdwijnen en een alibi uit te werken voor Yasuko en haar dochter. Dit alles gebeurt in het begin van de roman. Wat volgt is het politieonderzoek o.l.v. Kusanagi die probeert de betrokkenheid van Yasuko aan te tonen. Verder volgen we Yasuko en Ishigami die proberen hun leven verder te zetten. En dan is er nog de fysicus Yukawa, vriend van Kusanagi én van Ishigami. Hij is dus een spilfiguur in de roman. Ishigami is de speurders altijd enkele stappen voor. Maar er is Yukawa die intellectueel zijn gelijke is. Hoever wil hij gaan om zijn vriend te ontmaskeren? De hele roman draait om logisch redeneren, zoals in de wiskunde en de fysica, om het oplossen (en creëren!) van raadsels, om problemen als 'wat is moeilijker: een vraagstuk opstellen dat voor anderen onoplosbaar is, is of dat vraagstuk oplossen?'

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 30 april 2015:
Een onvergetelijke spannende roman van de Japanse auteur: dit is zo"n boek dat je liefst in één ruk uit wil lezen mocht je de tijd ervoor hebben. De intrige is intelligent opgebouwd, de personages zijn elk bijzonder interessant om te leren kennen en de thematiek: hoe ver kan iemand gaan of hoe groot kan iemands liefde zijn om de geliefde te beschermen en wat doet die geliefde dan als de waarheid aan het licht komt?, laat je na de lectuur niet onberoerd. Lezen!!!