Van Muizen En Mensen

Gelezen door: Bart Servaes (6 boeken)

Citaat: "Kerels als wij, die op hoeven werken, zijn de eenzaamste kerels op de wereld. Zij hebben geen gezin. Ze horen nergens thuis. Zij komen op een hoeve en werken wat geld bij elkaar en dan gaan ze naar de stad en maken hun centen op en voor je het weet zitten ze op een andere hoeve. Zij hebben niks om naar uit te zien."

Het verhaal speelt zich af in Californiƫ in de jaren '20 van de vorige eeuw. George en Lennie zijn twee arme sloebers die het land afreizen op zoek naar werk. Ondanks dat ze elkaars tegenpool zijn - de slimme, kleine George tegenover de grote, mentaal-gehandicapte Lennie - hebben ze een hechte vriendschapsband. Samen dromen ze van een beter leven op een eigen stukje land, hun eigen stukje vrijheid, ver weg van het onzekere en harde werk als ingehuurde boerderijhulp.

Dat John Steinbeck een goede schrijver is kan niet worden onkend, de goede man heeft niet voor niets in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. De schrijver gebruikt graag gewone, doodeenvoudige arme mensen als hoofdpersonage, en ook in dit boek is dit dus het geval. Persoonlijk kreeg ik het precies door het simpele, modale levensbeeld van deze mensen het wat op mijn zenuwen. Dat neemt echter niet weg dat er meer in dit boek zit dan men op het eerste zicht zou zeggen: het geheel draait niet alleen rond de vriendschap tussen de twee mannen, maar ook rond het tragische noodlot dat die mensen steeds boven het hoofd hangt, en de vicieuze circel van kansarmoede die ze niet kunnen doorbreken.

Het boek heeft best een onverwachtse plot. In die mate zelfs, dat Van Muizen En Mensen tot op de dag van vandaag nog steeds als "verboden lectuur" wordt beschouwd in de Amerikaanse scholen en bibliotheken. Het boek is verfilmd in 1992.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
serge op 27 maart 2009:
Over hoe vriendschap een relatief begrip blijkt onder maatschappelijke druk. Hoe ver kan je in vriendschap gaan? En is letterlijk 'dumpen' soms niet meer aanvaardbaar dan trouw zijn? Enfin, heel wat fundamentele vragen die ik me na het lezen van dit boek stelde. Dun boekje, maar direct in de sfeer wegens prachtige schrijfstijl. Leuk en interessant boek dat je niet snel vergeet! Terecht een klassieker.
Jonas Wauters op 29 januari 2008:
Of mice and men is het beste boek dat ik tot nu toe gelezen heb. Ik heb het in het Nederlands gelezen, hoewel het oorspronkelijk in het Engels is geschreven. Het boek is een klassieker en er is een film van gemaakt. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen!
Tim Toelen op 8 januari 2007:
Mooi boek. Handelt over vriendschap en kameraadschap. Ook verfilmd trouwens. Ook ik geniet van het andere werk van Steinbeck. Onder meer Ten oosten van Eden maar vooral de Druiven der Gramschap is één van mijn favorieten.
Mia Van de Vijver op 6 september 2006:
Heel tragisch verhaal. Heb ook genoten van Ten oosten van Eden van dezelfde schrijver.