Adelaar van Rome

Gelezen door: Bart Verdeyen (642 boeken)

Citaat: "De wraak was zoet. Sabinus glimlachte grimmig terwijl hij zijn pols naar links en naar rechts draaide; de kling maalde de keizerlijke darmen tot moes. Vervolgens drukte hij het zwaard omhoog, hij voelde dat hij spieren doorkliefde, waarna de punt van de gladius boven de billen van Caligula uit het lichaam priemde."

Op 24 januari 41 wordt in Rome de gevreesde en krankzinnige keizer Caligula vermoord op het moment dat hij een toneelvoorstelling bijwoont. Er breken rellen uit en de keizerlijke wacht duidt Claudius aan als zijn opvolger. Achter zijn rug drijft vrijwel iedereen de spot met de nieuwe keizer omdat hij zeer onhandig is, stottert en voortdurend kwijlt. Ondertussen zijn het drie vrijgelaten slaven, namelijk Narcissus, Pallas en Callistus, die achter de schermen de lakens uitdelen in Rome. De schuldigen van deze moord moeten worden gestraft en onder hen bevindt zich Sabinus, de oudere broer van Vespasianus. In ruil voor zijn leven wordt Sabinus ingeschakeld in het plan van deze vrijgelatenen om het imago van Claudius op te poetsen. Daartoe moet hij de Adelaar van het Zeventiende Legioen terughalen.

Dit vaandel viel bijna veertig jaar daarvoor in Germania in vijandelijke handen. Het terug veroveren van dit vaandel zou een enorme boost voor de reputatie van de nieuwe keizer betekenen. Uiteraard zal Vespasianus zijn broer vergezellen tijdens deze tocht. Vespasianus en Sabinus worden echter het slachtoffer van het politieke gekonkel in Rome. Op het moment dat ze het vaandel in handen krijgen, wordt het hen ontnomen door een andere Romeinse aanvoerder die er in Rome zijn voordeel wil mee doen. Maar nog is hun beproeving niet ten einde. Er wacht hen een opdracht in Britannia. Ze moeten er de barbaren op de rand van de nederlaag brengen om daarna de hulp van de keizer in te roepen. Hij zal dan door zijn vernuft en krijgstactiek de gevreesde barbaren de genadeslag geven. Een groot stuk komedie om de keizer in een gunstig daglicht te stellen!!

Deel vier van deze reeks rond Vespasianus vond ik iets minder goed dan de vorige delen. Er wordt te veel klemtoon gelegd op de militaire tactiek van de veldslagen. Maar de delen die het politieke gekonkel beschrijven zijn wel om duimen en vingers van af te likken!!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 23 augustus 2019:
Ik heb alleen maar dit deel gelezen (ingelezen voor Transkript). Het las erg vlot. De uitleg over de militaire tactiek boeide me inderdaad niet altijd. Je zag wel heel goed hoe zo"n leger in beweging kwam en vocht. Heel filmisch. Voor mij mochten de bloederige beschrijvingen ook wat minder vaak voorkomen, maar het geheel was interessant en bracht een tijd die we allemaal uit de geschiedenislessen kennen tot leven.

Gelezen door: Noël Gybels (582 boeken)

Vierde deel van de reeks historische thrillers en Vespasianus vecht zich verder door het gekonkel in Rome. Caligula wordt vermoord en opvolger Claudius is een gehandicapte, die door drie vrijgekochte slaven beheerst wordt. Vespasianus en zijn broer halen eerst in Germania een verloren legioensembleem terug en nemen daarna ook nog deel aan de verovering van Britannia. Het bloed spat weer van de bladzijden, want de ongebreidelde fantasie van de auteur bewerkt historische feiten zonder ophouden, hoewel in dit deel de beschrijvingen van de veldslagen en van alle intriges die het leven van de Romeinen teisteren de vaart van het verhaal dikwijls serieus aantasten. Maar het blijft meeslepende lectuur. Op naar deel 5 !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Romeinse Rijk