Ik ben Pelgrim

Gelezen door: Greet (98 boeken)

De cover van het boek toont een vingerafdruk. Een vingerafdruk die toch symbool staat voor een uniek iets van een mens. Je kan van identiteit veranderen maar je blijft dezelfde vingerafdruk behouden, kan je niet wissen. Mooi gegeven vind ik, past bij de inhoud van het boek. De schrijfstijl vind ik typisch de stijl van een schrijver van filmscripts. Dat hij daar al heel zijn leven mee bezig is merk je duidelijk. Het boek neemt in dat opzicht een mooie maar lugubere start. Prachtige beschrijvingen en een levendig beeld. Ook het wisselen van de verhaallijnen, flashbacks, ik moest constant denken aan een film. Er komt zelfs een passage in van een still beeld, als dat niet filmisch is?

Tijdens het lezen had ik constant een ‘wauw-gevoel’ met daaraan de bedenking ‘is dit een debuut?’. Het is allemaal zo groots en toch weer zo klein. Het gaat over de hele wereld maar ook weer over de personages zelf. Worstelen om de wereld te redden en tevens worstelen met jezelf. Zowel Pelgrim als zijn rivaal de Saraceen. Alles speelt zich af op micro en macro niveau. Het boek bevat zeer mooie beschrijvingen die je als lezer soms kippenvel bezorgen omdat ze je raken diep vanbinnen. Op andere momenten doen ze je walgen omdat ze zo afschuwelijk en hard zijn. Quotes en filosofische overpeinzingen die je als lezer aan het denken zetten. De emoties van de personages, toch wel harde mensen in wat ze doen maar niets in minder waar, binnenin zit een zachte kern die de personages tastbaar maken. Het zijn geen supermensen maar gewone mensen van vlees en bloed die door hun achtergrond geworden zijn wat ze nu uitvoeren.

Er zit een hele brok geschiedenis in het boek vervat die te maken heeft met de achtergrond van de hoofdpersonages. Knap om te zien hoe alles met mekaar verweven zit. Ik vind dit een zeer intelligent boek trouwens, Terry is met zijn boek niet over één nacht ijs gegaan. Het einde van het verhaal zit goed in mekaar. Niet te voorspelbaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Hendrickx (120 boeken)

Citaat: "Cumali duwde het hek open en wilde net naar binnen stappen toen ik haar tegenhield. 'Wacht, laat mij maar voorgaan,' zei ik, als een perfecte gentleman. Ik denk dat goede manieren heel belangrijk zijn als je naar je eigen dood wordt geleid. Het betekende ook dat als het uit de hand liep, ik een vrij schootsveld zou hebben. Ik liep door het hek, stapte de duisternis in en voelde hoe het zweet zich rond de Beretta op mijn rug ophoopte. Ik wist dat aan het andere einde van de tunnel de Saraceen op me wachtte."

Laat je vooral niet afschrikken van het aantal pagina's want het boek leest als een trein! Een voormalig spion van Amerika, denkt dat hij in de anonimiteit kan leven, nu hij zijn activiteiten voor de overheid heeft stopgezet, maar niets is minder waar. Als een terrorist van plan is om een dodelijk virus op Amerika los te laten, wordt hij terug opgeroepen om de identiteit van de man te weten te komen en een aanslag op Amerika te voorkomen. Een race tegen de klok begint! Met Ik ben Pelgrim schreef Terry Hayes een debuut, wat ik bij het lezen van het boek wel verwonderde. Het verhaal is goed opgebouwd en heeft verrassende wendingen. Als lezer zit je op het puntje van je stoel of sofa!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bart Verdeyen (642 boeken)

Citaat: "In een proces dat even bloederig en pijnlijk was als de fysieke tegenhanger ervan, werd de Saraceen op een door de wind geteisterde parkeerplaats in het centrum van Jeddah geboren als terrorist. Uiteindelijk zou hij, door de niet-aflatende liefde voor zijn vader, uitgroeien tot een vijand van de westerse waarden, tot een gezworen vijand van de Fahd-monarchie en een aanhanger van de gewelddadige jihad. Dank, Saoedi-Arabië,dank."

In een armoedige hotelkamer in Manhattan wordt het lijk van een jonge vrouw aangetroffen. Ze ligt in een badkuip en ze is onherkenbaar verminkt door een bijtend zuur dat de moordenaar heeft gebruikt. De man die moet proberen klaarheid in deze zaak te krijgen, is een uiterst geheim agent. Hij staat bekend onder de codenaam Pelgrim. Dit moordonderzeoek is echter maar een opstapje voor een belangrijkere opdracht want er dreigt een zeer groot gevaar. Een moslimterrorist heeft namelijk het plan opgevat om het dodelijke pokkenvirus in Amerika te verspreiden. Als kind heeft hij moeten meemaken hoe zijn vader in het openbaar geëxecuteerd werd omwille van vrij vage beschuldigingen. Nadien is de zoon steeds extremer geworden in zijn denken en wil hij het ongelovige westen van de kaart vegen. Buiten het feit dat dit een geweldig spannende thriller is, is het boek ook brandend actueel. Je moet maar een krant openslaan of de TV aanzetten en je wordt dadelijk met de problematiek geconfronteerd. Alhoewel het om fictie gaat, doet het de lezer nadenken over de oorsprong en de gevolgen van extremisme. Een zeldzame eigenschap van deze roman is dat er veel blijft nazinderen eens je het boek uitgelezen hebt. Een absolute aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (778 boeken)

Een geheimagent begint een zoektocht naar een terrorist die wil een afgrijselijke misdaad tegen de menselijkheid uit te voeren. De terrorist wil het pokkenvirus op Amerika loslaten. Hij moet natuurlijk op tijd worden gevonden. Een goed geschreven debuut roman. Maar typisch op zijn Amerikaans geschreven met veel overdrijving en patriotisme.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (123 boeken)

Citaat: "Als je vrij wilt zijn, hoef je alleen maar los te laten."

Ik ben geen ervaren thriller-lezer, maar wauw, wat een boek ! Ik lees graag en ben niet bang om aan een pil van 735 bladzijden te beginnen. Ik ben begonnen zonder echt te weten waarover het ging behalve de info op de achterflap maar vanaf de eerste pagina werd ik meegezogen in het verhaal dat zich op verschillende continenten afspeelt en ik had echt moeite om het boek opzij te leggen. Het gaat ook met een ontzettende vaart vooruit, heeft een boeiende vertellijn met weliswaar gruwelijke fragmenten, mooi uitgewerkte personages. Het joeg me met momenten de stuipen op het lijf maar het verschafte ook inzicht in de drijfveren van mensen. Wat een debuut, zeker lezen, liefst zonder, of met zo weinig mogelijk, voorkennis. Lees en laat u meevoeren...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (266 boeken)

Je leert nog wat bij over de relaties tussen Amerika en het Oosten en alle problemen vandien. Héél goed geschreven, heel boeiend en onderhoudend. Evengoed een thriller waarbij je soms moet slikken bij de gedetailleerde beschrijvingen. En last but not least, regelmatig een humoristische ondertoon ....

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: