Het testament van Maria

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ik word nu heen en weer geslingerd tussen de dingen van deze wereld, die nauwkeurig, scherp omlijnd en dichtbij zijn, en een aantal bittere waandenkbeelden."

Colm Tóibín (Ierland, 1955) brak wereldwijd door met zijn roman De meester (De Geus, 2005) over Henry James. Hij won er de IMPAC Dublin Literary Award mee, de hoogst gedoteerde literatuurprijs ter wereld. Hij publiceerde ook met veel succes Het lichtschip van Blackwater, Een lange winter en het aangrijpende Brooklyn, die uitstekende perskritieken kreeg. Tóibíns werk is in achttien talen vertaald. Een constante in het werk van Tóibín zijn de Ierse maatschappij, leven in het buitenland, behoud van persoonlijke identiteit en homoseksualiteit. I

n het boek Het testament van Maria beschrijft Colm Tóibín de onvoorwaardelijke liefde en het verdriet van een moeder voor haar kind. Niets is erger dan ouders die hun kinderen verliezen door een vroege dood van een zoon of dochter. Na de kruisiging van haar zoon Jezus trok Maria naar Efeze. Maria is nu oud en krijgt regelmatig bezoek van twee wachters die haar voorzien van voedsel maar die ook bepalen wat ze moet doen en laten. Maria besluit om eenmalig haar verhaal te vertellen aan de wachters. Ze hertekent niets zoals Kazanzakis of Saramago deden, nee ze vertelt het Bijbels verhaal gekleurd met haar emoties en persoonlijke bedenkingen.

Uit haar verklaring blijkt wel dat Maria niet onder de indruk was van heel de geschiedenis dat haar zoon de uitverkorene zou. Aan de apostelen had ze een grondige hekel en ze kan er dan ook geen goed woord over kwijt. Maria vertelt dat het allemaal goed fout begon te lopen wanneer haar zoon Jezus mirakels begon te verrichten en daardoor vele volgelingen kreeg, wat hem ook een zekere machtsuitstraling gaf. Omdat ze gehoord had dat zijn leven in gevaar was, trok ze naar een bruiloft in Kana om hem te overtuigen om met haar mee te gaan naar Nazareth. Jezus was echter veranderd en ze herkende haar eigen zoon niet meer.Maria kan niet tegenhouden dat Jezus vervolgd en veroordeeld wordt. Ze vertelt over haar gevoelens en de pijn die ze voelde tijdens de kruisiging. Ook vertelt ze over de vlucht die ze moest ondergaan om zichzelf te redden.

Het testament van Maria is een bijzondere roman over het ontembaar verdriet, gepaard gaande met frustratie en schuldgevoel, van een moeder die haar eigen kind zag vermoorden en die zich zo machteloos voelde.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: