Ode aan een ster

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "ik nam de ster van de koude nacht
in mijn hand. En wierp haar
zachtjes over het water."

Pablo Neruda (°1904 - 1973, Chili) was een Chileens dichter. Zijn bekendste werk is Canto General, over Noord- en Zuid-Amerika. Hij schreef dit als banneling in 1948-49, toen hij vervolgd werd door de regering van Gabriel González Videla. Die had de Communistische Partij, waarvan Neruda senator was, verboden. Ook zijn liefdespoëzie werd en wordt nog steeds overal te wereld sterk gewaardeerd. In 1971 werd Neruda onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Van deze grote woordkunstenaar bestaan ook enkele prachtige gedichten/sprookjes waaronder Ode aan de lucht en Ode aan een ster.

Als ik het goed heb wordt Oda a una estrella voor het eerst in het Nederlands in een aparte boekvorm gepubliceerd. Uitgeverij De Eenhoorn biedt het aan als een kinderboek 6+ en gezien de prachtige begeleidende illustraties van Elena Odriozola is dat een goede zaak. Maar het boek zal niet alleen gewaardeerd worden door het jonge volkje maar ook door elke Pablo Nerudafan, niet in het minst omdat de vertaling van de hand van onvolprezen Nerudavertaler Bart Vonck is.

Op de top van een wolkenkrabber doet een man waar meerdere mensen van dromen: hij plukt een ster van de hemel. Met de ster in zijn zak gaat hij naar huis. Hij wil ze voor zichzelf houden. Maar de ster wil terug naar de hemel. Ze schittert zo krachtig, dat het licht de aandacht trekt van voorbijgangers... Maar de man wordt niet gelukkig van zijn diefstal en zoekt voor de ster een plaats waar ze kan genieten van haar herwonnen vrijheid. De teksten van deze grootmeester zijn altijd een toonbeeld van adoratie van schoonheid of het nu die van een vrouw, het menselijk denken of de natuur betreft. Ook in dit boekje is dit het geval en de Spaanse artieste Elena Odriozola onderlijnt deze schoonheid met haar uniek illustratiewerk dat heel subtiel is maar tegelijkertijd toch ook een enorme kracht uitstraalt, iets wat toch typerend was voor de maestro himself. Dit voortreffelijk werkje kan een opstap zijn naar het volledige oeuvre van deze grote dichter.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Chili