Hink-stap-sprong -Essays over haiku

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Als de haiku pretendeert poëzie te zijn moet hij sterk genoeg staan om de hier geldende poëzienormen te doorstaan. Vlaamse haikudichters mogen niet lijken op Japanse zombies, die hier in het Westen verdwaald zijn."

Al meer dan twintig poëziebundels schreef Mark Meekers en nu buigt hij zich over de haiku, een dichtvorm die niet direct massa's fans heeft, tenzij de auteur Herman Van Rompuy heet. Maar Mark Meekers verdiepte zich dusdanig in het fenomeen haiku dat hij er als het ware een studie over maakte die dan weer resulteerde in een bundel essays over haiku, namelijk Hink-Stap-Sprong.
Bij het lezen van deze overzichtelijke bundel, in een puntgave taal, blijkt duidelijk dat Mark Meekers een degelijke research heeft gedaan door te lezen en met diverse haiku-auteurs te praten. De auteur heeft van 102 auteurs 500 haiku's genomen en deze grondig bestudeerd. In klassieke poëzietijdschriften is haiku niet direct een populaire dichtvorm en omgekeerd zijn er weinig echte haikupoëten die zich aan reguliere poëzie gewaagd hebben. Voor het waarom van die kille relatie tracht de auteur een verklaring te vinden en stuit op diverse aannemelijke standpunten.
Ook vermeldt hij een vijftigtal verrassende haiku’s uit de wereldliteratuur waaronder ronkende namen zoals Tranströmer, Seferis, Claudel, Kerouac, Barthes enz. Is haiku is té conventioneel geworden voor onze jachtige tijd? Mark Meekers wikt en weegt en maakt een fascinerende zoektocht door de wereld van haiku!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Japan