In elke rivier schijnt een maan. Over verlangen en verandering in China.

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Ik ruik een mengeling van verbrande bruinkool en rotte groenten, en dan nog iets penetranter. Een eind verder bij de bushalte ontdek ik de oorsprong van de geur. Er staat een eetstalletje waar gefermenteerde tofoe in het hete vet wordt gegooid en vervolgens opgediend met chilisaus. 'Stinkend tofoe', weet ik weer. Ook in deze nieuwe stad ben ik niet helemaal verloren. (Hoofdstuk 'Terug naar Wuhan')"

Een rechttoe-rechtaan boek over China en het verlangen van overheid en bevolking om terug een centrale positie in de wereld in te nemen. De journaliste observeert als een buitenlander in een vreemd land (ook al is ze er al tientallen keren geweest) de ontwikkelingen en vertelt haar rondreizen. Haar Chinese vriendin beschrijft op een ongewoon open en duidelijk niet gecensureerde manier haar levensgeschiedenis en vooral het gebrek aan vrijheid omwille van overheid- en familie-eisen.
Bijzonder boeiend en interessant boek. Bedenking: hopelijk bekijken de Chinezen de bevrijding niet alleen als het Westerse Europees-Amerikaanse model kopiëren en Engels te leren, McDonalds te eten, Nike-sportschoenen te dragen... Wat het boek betreft: een uitgebreidere China-kaart en foto's hadden het nog beter gemaakt (Ik heb me wel met internet beholpen).

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
leen de backer op 26 februari 2016:
Inderdaad ik had er ook graag een uitgebreide kaart bijgehad en wat persoonlijk fotomateriaal zou schitterend geweest zijn. Maar toch een topper.

Gelezen door: leen de backer (101 boeken)

Citaat: ""Waar het verleden verboden is,waar onrecht uit het verleden niet rechtgezet wordt en blijft zweren als een ontstoken vinger.Waar macht en geld en de juiste connecties meer waard zijn dan talent en inzet.""

Veerle De Vos verblijft van 1993 tot 1995 in China om er Engelse les te geven. Ze ervaart China als mensen die met ellebogen werken om een ticket te bemachtigen. De Chinezen spuwen op de grond, zijn overal met veel aanwezig. Er zijn overal eetkraampjes . De Chinezen eten en leven veel op straat, als ze terugkomt ervaart Veerle Vlaanderen als leeg.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Wuhan