Oorsteentjes

Gelezen door: André Oyen (3489 boeken)

Citaat: "op en neer het riet,/ speelse dirigeerstokjes/ van de voorjaarswind/ uit Aquatinten"

Mark Meekers schrijft poëzie en zijn alterego Marcel Rademakers concentreert zich op beeldende kunst. De combinatie van de twee heeft al een serie 'beeldige' poëzie opgeleverd. Vermits niets dichterlijks hem vreemd is, heeft hij zich nu ook in de haiku verdiept.
Haiku (俳句) is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel opnieuw 5 lettergrepen telt. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen. In Hink-stap-sprong - Essays over haiku laat hij zijn licht schijnen over het fenomeen dat op internationaal literair vlak ook voor de nodige creativieit zorgde. In deze Oorsteentjes werpt hij zich zelf op de haiku.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit van deze dichtvorm wakker gelegen heb, maar na het lezen van de bijzondere interessante essaybundel en de haikubundel van Mark zelf, kan ik meer appreciatie voor het genre opbrengen. In Oorsteentjes zijn maar liefst 500 haiku’s ondergebracht maar de auteur heeft ze netjes opgedeeld in negen thema’s en met enige fantasie kan je zo voorstellen dat elk thema een lang gedicht is. Deze haiku’s van Mark Meekers kennen verschillende stemmingen gaande van humoristisch tot filosofisch. Het is een bundel die je niet direct helemaal uitleest, maar die je regelmatig ter hand neemt om in rond te dwalen en soms te verwonderen en soms tot rust te komen.

Voor de lezers die Hink-stap-sprong niet gelezen hebben zou ik zeker aanraden om het voorwoord van Oorsteentjes te lezen, want daardoor ga je de haiku toch wel heel anders bekijken en dat is in dit geval toch wel een enorme verrijking.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Doel