Het Puttertje

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "'Wie zei ook alweer dat het toeval niet meer was dan Gods manier om anoniem te blijven?' 'Nu klink je écht als mijn vader.' 'Wie zegt dat gokkers het niet beter begrijpen dan anderen? Alles is toch wel een gokje waard? Het goede neemt soms toch vreemde achterdeurtjes?'"

Bij een terroristische aanslag in het museum komt de moeder van Theo Decker om. Hijzelf overleeft en krijgt van een stervende man een schilderij(tje) mee.

Een bijzonder boek, vlot en meeslepend geschreven. Bespiegelende roman en spannende thriller. Zacht en hard tegelijkertijd. Buiten een uitgesponnen passage naar het einde toe (komaan laat het wat vooruit gaan!) krijgt die zijn volle betekenis in een schitterend einde. Geen vrolijk boek, maar uitermate verslavend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

De 13 jarige Theo Decker en zijn moeder werden maanden terug verlaten door de alcoholverslaafde vader. Moeder en zoon zijn op elkaar aangewezen en hebben een innige band. Beiden houden van schilderkunst. Tijdens een museumbezoek bewonderen ze het schilderijtje van het Puttertje op het moment dat er een terroristische aanslag wordt gepleegd. Theo overleeft het en een stervende stopt hem het schilderijtje toe. Mama sterft. Dit is de intro.

De roman is het verhaal van Theo en het schilderijtje, het verhaal van een jonge puber die er alleen voor staat om een zwaar rouwproces en een verschrikkelijk trauma te verwerken en tussendoor ook nog volwassen moet worden. Na de aanslag wordt de spanningsboog in het verhaal uiterst traag opgebouwd om honderden pagina’s later uit te monden in een echte thriller die dan afdaalt naar een bespiegelend slot.
Het is vlot geschreven en het leest lekker, spannende ontspanning, onverwachte wendingen, kortom alle ingrediënten voor een dik boek tijdens een stevige vakantie. Toch enkele mindere kantjes: teveel overbodig materiaal, te lange opsommingen (het boek zou met 100 bladzijden minder een steviger geheel zijn), soms weinig geloofwaardige gebeurtenissen, beschouwende passages niet altijd op niveau. Jammer.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Citaat: "Het gebeurde in New York, op 10 april, veertien jaar geleden. (Zelfs mijn hand stokt bij de datum, ik heb me ertoe moeten dwingen om die op te schrijven en de pen over het papier te laten glijden. Vroeger was het een doodgewone dag, maar nu steekt hij uit de kalender omhoog als een roestige spijker.)"

Een jongen van 13 verliest zijn moeder tijdens een aanslag op een museum. Zijn vader is even voordien verdwenen uit hun leven. Daardoor komt hij terecht in het gezin van een rijke vriend. Hij heeft het moeilijk met dit grote verlies en deze grote veranderingen. Het kleine schilderijtje dat hij nog meenam uit het museum blijft hem aan zijn moeder herinneren. Dit schilderij doet hem ook in spannende omstandigheden belanden. Zeer meeslepend en vlot geschreven. Een boek om je in te verliezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: AS-V (17 boeken)

Theo Decker, 13, overleeft een terroristische aanslag op een museum. Dit bepaalt elke verdere gebeurtenis in zijn leven en elke stap die hij zet in zijn verdere adolescentie. Ook in zijn volwassen leven is alles wat hij doet verweven met de aanslag en een schilderijtje dat hij stiekem meenam uit het museum.

Het boek start fantastisch, meeslepend en doet hunkeren naar elke volgende bladzijde- werkelijk verslavend. Enkel naar het einde toe, de laatste 200 bladzijden, voel je dat de auteur vooral een lijvig boek wou schrijven. Sommige beschrijvingen in het boek worden langdradig en overbodig. Al bij al toch een sterke aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Londen, Las Vegas, New York, Amsterdam