De Petersburgse vertellingen

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Hij hield plotseling in en huiverde: zijn ogen hadden een paar star op hem gerichte ogen ontmoet. Het was het vreemde portret dat hij indertijd in de winkel van Sjtsjoekin had gekocht. "

Zes verhalen staan er in De Petersburgse Vertellingen. Eén daarvan is ongelooflijk bekend, misschien wel het bekendste kortverhaal ooit: De Mantel. Afgezien van De Mantel staan er nog zeer sterke verhalen in, met name Het Portret, wat een variatie is op het Faust-thema. Een jonge schilder ontdekt een schilderij met magische krachten dat hem roem en rijkdom kan verschaffen. Welwillend gaat hij hierin mee, maar ontdekt na jaren dat hij de verkeerde keuze maakte. Roem smaakt maar zoet als ze verdiend is, zo blijkt.

De verhalen zijn typisch Russisch. Dat wil zeggen dat ze over armoede, boetedoening, misérie gaan, maar uitgepuurd in de meest menselijke manier en met veel schoonschrijverij. Gogols verhalen zijn vaak pittig om mee te beginnen, maar eens je de duistere mantel omvat hebt, leest het als een trein.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 3 augustus 2020:
"De mantel"/"De jas" vond ik in een recentere verhalenbundel "Russische winterverhalen. Onder de paardendeken". Een subliem verhaal. In die bundel vond ik ook pareltjes van Paustovski, Gorki, Tsjechov ... Door het verhaal van Gogol vooral, begrijp ik al beter waar de barokke volle taal van Pieter Waterdrinker vandaan zou kunnen komen.

Locatie: Sint-Petersburg