De proloog

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Ik ben profwielrenner weet je en ik verdien het met mijn poten, het liefst zou ik ze afschroeven en daarna opbergen in een kist, mijn dierbare benen met de slanke kuiten en de keiharde dijen in een met zwart fluweel beklede kist."

De Proloog gaat over een renner in de ronde van Frankrijk, van wie verwacht wordt dat hij de proloog zal winnen. De nacht voordien kan hij echter de slaap niet vatten. Het maalt in zijn hoofd en angst knijpt zijn keel dicht. Naast hem ligt Van Sprundel, de Brabantse meesterknecht. De hoofdfiguur, die ook student wordt genoemd vanwege zijn intellectuele bagage, overpeinst het hedendaagse wielermetier. Hij denkt na over de valpartijen en de meisjes van het erepodium, over doping en wielerjournalisten, over de kick van het afdalen, doorfietsen met een bekkenbreuk en over de wielersport als verhit toneel vol smeerlapperij en nietsontziende eerlijkheid, smeltkroes van twijfelaars en linkeballen, optimisten en klasbakken.

De proloog is geschreven in een losse, spreektalige stijl die vlot leest. Wagendorp schrijft soepel en met kennis van zaken. Als wielerboek is De proloog dan ook zeker geslaagd. Maar in literair opzicht schiet het wat te kort omdat feit en fictie te weinig versmolten zijn en ook de spanningsopbouw daardoor flink te lijden krijgt. De Proloog verscheen al in 1995 maar dank zij het succes van zijn roman Ventoux, die in mei 2013 verscheen en door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door werd uitgeroepen tot Boek van de Maand mei was een herdruk van De proloog wel aangewezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: