De kleine Fabre

Gelezen door: André Oyen (3327 boeken)

Citaat: "Jan schreef zich stiekem in de academie in en volgde in het geheim ook nog modeltekenen. Hij voer niet alleen met zijn boot tegen de stroom in. Zijn sloepje was ook nog eens lek en wankel en de rivier was woelig en verraderlijk."

Jan Fabre (°1958) woont en werkt in Antwerpen.  Hij stelt tentoon met het werk Ik ben een eenmansbeweging.  Fabres oeuvre is divers en tegelijk homogeen. Divers omdat hij behalve beeldende kunstenaar ook theatermaker, schrijver van theaterteksten, operaregisseur, scenograaf en choreograaf is. Zijn uitgangspunt is niet zozeer een bepaalde discipline maar ideeën, symbolen en concepten. De grote thema's van het leven zoals vergankelijkheid, dood, verrijzenis, … intrigeren hem. In zijn beginperiode nam hij vaak zijn biografie als onderwerp waarbij het lichaam en vooral zijn lichaam tot fysieke extremiteiten toe geëxploreerd werd. Het is een aftasten van grenzen die huiverend overschreden worden. Het lichaam is hier niet enkel object maar ook medium. Hij gebruikt zijn bloed, sperma, zweet en speeksel om te schilderen/tekenen. Zijn lichaam is zijn labo. Hij voelde zich dan ook helemaal in zijn sas toen hij door het Louvre als eerste hedendaagse kunstenaar werd uitgenodigd om te anticiperen op het werk van de oude meesters. 

In het boek De kleine Fabre reconstrueerde auteur Brigitte Minne de kindertijd van Jan Fabre. Met talrijke kunst- en familiefoto’s. Het is een heel bijzonder boek geworden voor lezers vanaf twaalf jaar over de jeugd en de creatieve ontwikkeling van een eigenzinnig maar heel talentvol kunstenaar. Toen de kleine Jan Fabre geboren werd, leek hij als twee druppels water op zijn overleden broer Emile. Emile was altijd een braaf ventje geweest. Jan, daarentegen, groeide op als kwajongen die ongewild dingen deed die niet mochten. Zijn grenzeloze fantasie bezorgde niet hemzelf maar ook zijn familie flink wat problemen. Het boek is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Jan Fabre zelf en de auteur Brigitte Minne, die al heel wat briljante boeken schreef, puurt daar een heel mooi verhaal uit. Je ziet de jonge Fabre groeien, niet alleen als kleine waaghals maar ook als kunstenaar. Dit niet altijd tot grote tevredenheid van zijn ouders. Maar ook al kiest de zoon zijn eigen koers die helemaal niet strookt met de toekomst die zijn ouders voor hem uitgestippeld hadden, toch zullen Marcus Antonius en Cleopatra zoals hij zijn ouders noemde op zijn bijzondere genegenheid en achting mogen rekenen.

De kleine Fabre is een knap werk dat vooral jonge lezers kan inspireren om kennis te maken met het zeer veelzijdig oeuvre van de kunstenaar Jan Fabre.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: