Bloed, zweet en tranen

Gelezen door: Noël Gybels (565 boeken)

Citaat: "Lambertz hoorde het zwiepen van de zweep nog voor het gevlochten leer de huid van zijn rug openreet. Lang voor Dohna met hem klaar was, gaf hij het op om hem van zijn goede trouw proberen te overtuigen., en gaf hij toe dat de aanvalsplannen fake waren, wat een grove leugen was. Voor Dohna geen probleem. Hij had ervaring in het ondervragen van gevangenen en hij wist precies wanneer ze de grens tussen waarheid en verzinsel overschreden. "

De wreedheden en de ellende van WO 2 getekend via de belevenissen van enkele mensen, die min of meer toevallig bij de oorlogsrampen betrokken raken. Wellicht verwerkte de auteur diverse persoonlijke belevenissen in het verhaal, dat heel wat interessante historische gegevens bevat, die in de plot verwerkt worden. Een boek vol miserie, dat toch boeit en meesleept door de vlotte stijl en de verhaalwendingen, die vaak verrassen en ontroeren. Het is inderdaad "een kleine geschiedenis van een grote oorlog" , maar dan wel een verhaal dat indruk maakt. En het slechte overwint zoals vaak in de realiteit...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: LeylaLarsson (1 boeken)

Bloed, zweet en tranen vertelt het verhaal van Bram Meijer, een Joodse jongen, en zijn ouders. In het jaar 1939 was de hoofdpersonage, Bram, maar vier jaar ouder dan de schrijver van het boek, Bob Mendes. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Antwerpen en is gebaseerd op de herinneringen van de schrijver die zelf de oorlog als tiener heeft meegemaakt. De titel van het boek verwijst naar het beroemde uitspraak van Winston Churchill. Deze historische oorlogroman gecombineerd met fictie is een zeer emotioneel boek dat je meetrekt in een verhaal van liefde, idealisme, dood, ontgoocheling, moed en veel doorzettingsvermogen.

Het verhaal van Bram Meijer begint eigenlijk met het einde van zijn leven en is het boek dus een flashback naar zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een zeer intrigerend stuk dat ons curieus maakt over wat de jongeman heeft beleefd tijdens deze gruwelijke tijd. Helaas wordt de spanning na de inleiding niet in stand gehouden voor een lange tijd. De eerste paar hoofdstukken van Bloed, zweet en tranen zijn zeer traag en men moet even op zijn tanden bijten om toch uiteindelijk te geraken waar de actie pas begint. Dan zal je echter meegesleept worden in de avonturen van Bram Meijer.
Kortom, het boek Bloed, zweet en tranen is een zeer mooi maar ook een zwaar verhaal van twee geliefden die een tijd van ellende moeten doorstaan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen