Het Madiba-boek

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Want een verhaal is een verhaal-je mag het vertellen zoals je fantasie en je aard en je omgeving het je ingeven, en als je verhaal vleugels krijgt en het eigendom van anderen wordt, mag je niet tegenhouden. Ooit zal het naar je terugkeren, verrijkt met nieuwe details en met een nieuwe stem."

Het Madiba-boek is een heel mooi en kleurig boek voor jongeren vanaf tien jaar vol afwisselende verhalen en afkomstig uit allerlei landen in Afrika. Er staan oude volksverhalen in, die al eeuwen doorgegeven worden van generatie op generatie. De andere verhalen uit het boek zijn bedacht door mensen, die lang geleden in Afrika aangekomen zijn en daar zijn blijven wonen. Een van de vertelsels gaat bijvoorbeeld over een prins, die in een haas verandert. Een ander over de heks Sannie Langtand en haar vriend Slangbek, een grote draak. En weer een ander over een slimme slangenbezweerder, die drie raadsels op moet lossen. Maar niet alle verhalen gaan over sprookjesfiguren of dieren. Er is er ook een aantal dat over heel gewone mensen gaat. En dit maakt het boek juist zo leuk, want elk verhaal is anders, elk verhaal is een ander stukje Afrika. In een aantal van de verhalen komt een liedje voor. Onderaan de bladzijde staat het liedje helemaal uitgeschreven met notenschrift, zodat je het zelf mee kunt zingen en er zijn ook weer verhalen met wat Europese invloed, zoals Natiki waar een sterke Assepoes-accent in verscholen zit. In elk verhaal is wel een stuk orale Afrikaanse literatuur vervat en het is zeer zeker een rijkdom om daar zo jong mogelijk mee vertrouwd te raken. Dit bijzondere boek is vernoemd naar zijn bijzondere samensteller:

Madiba is een eretitel voor Nelson Mandela in het Xhosa, zijn moedertaal. Voor deze verhalenbundel verzamelde Mandela zijn lievelingsverhalen. Ze komen uit alle delen van Afrika, onder meer uit Zimbabwe, Swaziland, Zuid-Afrika en Lesotho, en ze gaan over de mensen en dieren die dit schitterende continent eeuwenlang bewonen. Mandela protesteert al zijn hele leven tegen de apartheid en zat hierdoor een hele tijd gevangen. Maar zelfs toen hij in de gevangenis zat, bleef hij doorvechten voor een vrij Afrika. Na 27 jaar gevangenschap, kwam hij in 1990 vrij en vier jaar later werd hij gekozen tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Ook de tekeningen in het boek zijn geweldig. Bij elk verhaal is een andere Afrikaanse tekenaar gevraagd om een tekening te maken. De tekeningen zijn paginagroot en baden in kleur. Ze zijn daarom ook net zo afwisselend als de verhalen! In het voorwoord stelt Nelson Mandela dat hij wilt , dat de Afrikaanse kinderen de oude verhalen niet zouden vergeten en ikzelf zou willen zeggen dat het even belangrijk is dat iedereen deze culturele rijkdom zou leren kennen en koesteren. De kracht van de verbeelding verbindt mensen meer dan de kilte van de afwijzing of de apartheid. Om alles wat begrijpelijker te maken zijn er ook registers opgenomen met informatie over auteurs en illustrators.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zuid-Afika