Doorheen de duisternis het licht

Gelezen door: André Oyen (3285 boeken)

Citaat: "Stap met mij mee/ Maar laat mijn hand niet los/ ik zoek gelijke tred met jou/ vergeef me als ik de pas verlies/ je niet kan bijhouden/"

In Doorheen de duisternis het licht, een dichtbundel met een fotoreeks van de laatste kampen in Europa, werken auteur Patricia De Landtsheer en fotograaf Etienne Van den Bulcke nauw samen om de gruwel van de Holocaust in een serene beschrijving weer te geven. Doorheen de duisternis het licht is een reis naar de overblijfsels van een aantal over Europa verspreide concentratiekampen, zoals zij tot op heden bewaard bleven.
Als men de foto's aandachtig bekijkt ziet men als het ware de schaduwen van miljoenen slachtoffers. Om de nagedachtenis aan miljoenen mensen die in deze kampen de dood vonden te respecteren, hebben zowel beeldend kunstenaar als auteur beeld en woord in een stille getuigenis, die telijkertijd ook een boodschap is, opgebouwd. Zij beroepen zich absoluut niet op plat sentiment maar tonen wel hoe de menselijke waardigheid en integriteit werden aangetast.
Hier geen beelden van gruwel, geen beschrijvingen van daden, geen voyeurisme of een lichtvoetige benadering van het lijden. Doorheen de restanten van de herinnering waart een bijna ondraaglijke stilte die de kracht van woord en beel onderlijnen.

In hun voorwoord stellen auteur en fotograaf dat ze hopen dat hun werk zal bijdragen aan Vrede en Verdraagzaamheid opdat de kreet 'NOOIT MEER' uiteindelijk toch door iedereen zou worden. Het zou prachtig zijn indien dit werkelijk zou kunnen zijn.... Zoveel enthousiasme durf ik persoonlijk niet aan de dag leggen. Nee, ik hou het eerder bij de door merg en been dringende zin van Patricia De Landtsheer: 'Als je me opneemt in je woorden, me erin laat wonen, me opmerkzaam maakt voor het verdriet van anderen, zal ik je dankbaar zijn.' Dit pareltje Doorheen de duisternis het licht is overduidelijk het resultaat van doordacht denken en meevoelen met mensen in nood en doodsangst. Vermits er nu ook voorleessessies voor volwassenen zijn is dit boek zeker een aanrader om de toehoorders tot een moment van bezinning op te roepen. Een bundel die ikzelf ook regelmatig terug ga inkijken!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: