Gewist

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "De Stad was een wereld op zichzelf en idereen was daar tevreden mee. Ze vormde de Eeuwige Kringloop: één groot geheel waarin alles een vaste )plaats had. "

Sigma-fi-alpha-277, kortweg Sig, wordt op een metrostation opgeveegd door een railreiniger. Na een wilde rit smijt de machine hem op een enorme vuilnisbelt ver voorbij de grenzen van de Stad. Zo ontdekt Sig dat er een wereld bestaat buiten de veilige plek waar hij is opgegroeid. Een wereld die niemand meer kent... Sig woonde in de ‘Stad’, een stad waar alles geregeld wordt door de CC, de centrale computer. Alle mensen zijn gelukkig, want alle minder leuke gevoelens worden direct verwijdert. Robots in de Stad doen al het werk. En eten wordt er gemaakt van speciale korrels. Alles in de Stad is nutvol, er zou een grote kringloop zijn, alles wordt opnieuw gebruikt. Als iemand sterft dan worden alle herinneringen aan die persoon gewist en wordt het lichaam opnieuw in de kringloop gebruikt. Maar kom je buiten de Stad, staat daar ‘sanctie 4-f’ voor: directe wissing van al jouw herinneringen en alle herinneringen aan jou. Sig is dertien als hij in de metro in slaap valt, bij het eindpunt mopperig wakker wordt en besluit om over de rails naar het perron aan de overkant te klimmen. Prompt wordt hij opgeveegd door een railreiniger en belandt hij tussen de hopen afval die zijn uitgespuugd door de Stad. Zijn ongehoorzaamheid wordt bestraft met het ergst denkbare: Sanctie 2-f, volledige en historische uitwissing. Sig moet zich melden bij een recyclepunt. Hij wordt gered door Plijster, een oud en verweerd wezentje dat al jaren buiten de stadsmuren bivakkeert. Langs een meterslange touwladder sleept hij Sig omhoog naar zijn krakkemikkige afvalwoning. Sig wordt ingewijd in de geheimen van Buiten Wereld en samen beginnen ze aan een missie die ze door een betoverend bos vol eekhoorns, vogels en manshoge varens voert.Sig is ongeduldig en wil alles meteen zien. Ze vertrekken meteen. Op hun reis naar het zogenaamde Bos, wat Sig helemaal niet kent, moeten ze goed op passen.Het bos is prachtig, Sig had nog nooit al die bomen en planten en dieren gezien, in de Stad had je die niet. Maar volgens Plijster moeten ze naar de drie torens om daar de CC te spreken en hem ervan te overtuigen dat de enorme muur om de Stad weg moet zodat de mensen ook de natuur eens zien. Het wordt een tocht vol indringende gebeurtenissen.

Marco Kunst schreef Gewist al in 2004, het werd toen uitgegeven bij Querido en kende een geweldig succes. Het is een mengeling van SF en avonturenverhaal in de stijl van de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt waarin spanning en fantasie worden gekoppeld aan diepgang. De auteur heeft een meeslepend verhaal geschreven waarin wezenlijke levensvragen worden gesteld, zoals: ben je het gelukkigst in een beschermde wereld waarin alles prettig lijkt of wil je het leven ten volle (be)leven, ook met alle ellende die erbij hoort?

De karakters zijn prachtig geschetst en het grappige brabbeltaaltje van Plijster is onweerstaanbaar. Zalig leesvoer voor jong en minder jong volkje.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: