Two brothers

Gelezen door: Ann Hendrickx (120 boeken)

Citaat: "Outside as the morning sun began slowly to find the first colours of the morning, Wolfgang asked the driver to take him tot the old Moltke bridge. Once in the middle of the bridge, Wolfgang got out and watched the taxi drive away. Then, taking his trumpet, he stood beside the sandstone parapet above the central arch and played. He played Mack the Knife, that mournful, hypnotic hook that Weill laid down to support Brecht's sinister lyric about the shark's teeth and the hidden blade. "

Het verhaal begint in 1920. In een Berlijns hospitaal bevalt een Joodse vrouw, Frieda Stengel, van een tweeling, 2 jongens. Het ene jongetje overleeft de bevalling niet en wordt dood geboren. De arts vraagt aan Frieda of zij een jongetje wenst te adopteren die op dezelfde dag geboren is, maar waarvan de moeder tijdens de bevalling gestorven is. Frieda adopteert het jongetje en voedt de beide jongens op alsof het beiden broers zijn, Otto en Paulus. Wanneer de jaren verstrijken, neemt Hitler meer en meer de macht over Berlijn en worden Frieda en haar man en de jongens geconfronteerd met de ingrijpende veranderingen die tegen de Joodse bevolking worden gepleegd. De SS komt te weten dat Otto geen Jood is en destijds geadopteerd werd. Daarom mag Otto niet meer bij zijn moeder en vader en broer wonen, en wordt hij verplicht in een eliteschool voor Hitlerjugend te verblijven. Otto heeft het moeilijk, hij voelt zich Joods maar moet zich anti-Joods gedragen en mag zijn familie nooit meer zien. De twee broers nemen een beslissende keuze in hun leven om te ontsnappen aan hun lot.

Een aangrijpend verhaal waarmee de lezer wordt geconfronteerd met de wreedheden van het Nazi-regime. Ben Elton schreef dit boek, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ben Elton had 2 ooms, de ene Joods die het Britse Leger diende, de andere oom was geadopteerd en diende de Duitse Wehrmacht.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Berlijn