Het eerste gedicht, Over het lezen van poëzie

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Dichtbundels verkopen niet, althans, niet in ruime mate. Zelfs mensen van wie je verwacht dat ze van poëzie houden (bezoekers van festivals en dergelijke) kopen geen bundels."

Chrétien Breukers (1965) is dichter, publicist en uitgever. Sinds 2005 is hij redacteur van De Contrabas, de best bezochte en meest populaire literaire blog van Nederland. Recente publicaties: Oudegracht (2011) en De scheurkalender van de poëzie 2013 (2012). Hij stelde een aantal bloemlezingen samen, vorig jaar uit het werk van Wim Brands (De vijftig beste gedichten van Wim Brands, 2012) en Marleen de Crée (Tussen boog en snaar, Parnassusreeks, 2012). Sinds Gedichtendag 2013 is Breukers Gildemeester van het Utrechts Dichtersgilde.

Naast zijn werk als dichter, uitgever, redacteur en internetpublicist schreef hij tussen april 2009 en april van dit jaar onder andere 61 poëzie besprekingen die hij publiceerde op literair weblog De Contrabas. Veertig uit deze reeks bundelde Breukers in Het eerste gedicht, Over het lezen van poëzie. Deze bundeling wordt voorafgegaan door een inleiding waarin hij een nogal droevige maar helaas realistische analyse van de poëzie moet maken. Want niettegenstaande een enorme promotie gaat het niet goed met de poëzie. Toch gaat Chrétien Breukers tegen beter weten in, een burn out riskerend, verder met het uitgeven en bespreken van poëzie. Breukers bespreekt in deze publicatie alleen het openingsgedicht zonder beïnvloeding door andere bronnen. Maar regels zijn er nu eenmaal om overtreden te worden en Breukers zoekt ook regelmatig elders de mosterd dan louter in dat ene gedicht. Het is een mooie reeks Nederlandstalige dichters die Breukers de revue laat passeren waaronder Robert Anker, Roland Joris, Willy Roggeman, Esther Jansma, Cees Nooteboom, Meindert Talma, Toon Tellegen (2x), Willem Jan Otten, Ester Naomi Perquin (2x), Maria van Daalen, Lieke Marsman, Frans Budé, Mark Boog, Anton Ent, Nachoem M. Wijnberg, Charlotte Mutsaers enz.

Breukers zal de lezer zeker met verstomming doen staan door zijn belezenheid over de Nederlandstalige poëzie en niet in het minst door zijn een inzicht die hij in dichters heeft en die hij in een vloeiend proza graag met zijn lezers deelt. Het eerste gedicht van Chrétien Breukers eindigt met drie essayistische stukken waarin Gerrit Komrij op een voetstuk wordt geplaatst. Breukers is duidelijk een fan van het werk van Komrij en naast de bloemlezingen van de vorig jaar overleden dichter kan hij vooral de polemieken van Komrij waarderen en dat merk je in zijn eigen geschriften ook regelmatig.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: