Feest van het begin

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Citaat: "Lieve Catho, Ik zit in een pension, alle vogels op het behang zijn hetzelfde, ze kijken allemaal dezelfde kant op. Ik weet het niet meer."

Dit bekroonde boek kon niet volledig aan mijn verwachtingen beantwoorden. Ruim twee eeuwen geleden, een hoofdstad in opstand: deze abstracte setting werkt niet. Alles verwijst naar de Franse revolutie en de bestorming van de Bastille. Het tijdsbeeld uit die tijd straalt niet af op het boek: de beschrijvingen lijken actueel, misschien omdat de auteur een 'universeel verhaal' wilde schrijven. Onmiskenbaar zijn nochtans de mooie poëtische zinnen waarmee het verhaal vertelt wordt van een vondelinge, Catho, die opgroeit in een klooster. De nonnen zijn streng en afstandelijk. Pas als de jonge novice Berthe haar intrede doet, verandert het leven van Catho. Berthe leert haar lezen en schrijven. De vriendschap tussen de twee vrouwen wordt niet op prijs gesteld door de andere nonnen. Op een dag is Berthe verdwenen. Het revolutionaire karakter van die tijd zet ook Catho aan om voor haar vrijheid te kiezen. Ze vlucht weg. De hoofdstad is niet zo'n geborgen biotoop als het klooster. Om aan eten te komen moet ze aankloppen bij vreemden. Algauw wordt ze bestolen en wordt het moeilijk in deze verwarrende tijden. Ze poseert o.a. bij een schilder Gustaphe om geld te verdienen. Intussen blijft ze zoeken naar Berthe. Catho is intussen naar haar ouderlijke huis teruggekeerd. Haar ouders zijn gevlucht. In hun woning treft ze de vroegere bediende Léon aan. Ze delen het huis in een sfeer van gelijkheid, maar de vroegere bediende maakt misbruik van zijn nieuwe vrijheid en sluit Berthe buiten. Ook Berthe blijft uitkijken naar Catho. Parallel met dit verhaal, krijgen we een kijk op het leven van Tobias en zijn vrouw Gisèle. Tobias is buitenlander en instrumentenmaker. Het zijn echter woelige tijden voor buitenlanders. Zijn vriendschap met de beul, Charles-Henri, maakt zijn leven complexer. De zachtaardige Charles en Tobias maken samen muziek. Het feit dat Charles beul is blijft hun vriendschap hinderen, zeker als Charles vraagt om mee te helpen aan een ontwerp om de doodstraf uit te voeren...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Paulien Van Lierde op 15 maart 2017:
Wat ik heel interessant vond is dat ze zich als historica gebaseerd heeft op de memoires van Charles-Henry Sanson.De personages bleven nogal vlak doordat ze vaak niet bij naam werden genoemd. Ik had het gevoel dat ik ze niet echt kende. Wel vond ik het ook heel mooi dat de puzzelstukjes in elkaar vielen en de personages onderling met elkaar in contact kwamen.Ze is een expert in het schrijven van poëtische zinnen, maar die zijn soms iets te beeldend om het verdriet en de ellende over te brengen.

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "De regen stort nietsontziend op de hoofdstad. Hij slaat putjes in het water van de rivier die er als een kromme ruggengraat doorheen loopt en tekent slingerbeekjes in de modder van nog ongeplaveide straten. De open goten kunnen de toevloed niet meer verstouwen en uit de regenpijpen, die maar tot halverwege de gevels reiken, spuit het water op de rillende flanken van de paarden en de dunne daken van de koetsen. "

In Feest van het begin neemt Joke van Leeuwen, naast auteur voor kinderen en volwassenen ook historica, de lezer mee naar het Parijs ten tijde van de Franse revolutie (1789-1795). En ze doet dat zoals we van haar gewoon zijn, met veel klasse en stijl. Ze heeft deze roman gebaseerd op de memoires van Charles-Henry Sanson, de beul die van 1739 tot 1806 in Parijs leefde en die duizenden mensen om het leven heeft gebracht en dat is ook waarschijnlijk één van de redenen waarom de ontdekking van de de guillotine tot in de finesse uitgelegd wordt.

Het verhaal draait rond verschillende sleutelpersonages: Catho, een vondelinge, die opgroeit in een weeshuis dat door nonnen gerund wordt; Berthe, een jonge non van rijke afkomst; Tobias, een klavierbouwer van Duitse afkomst met een absoluut gehoor (gebaseerd op Tobias Schmidt die voorkomt in de memoires van Sanson); en Gustaphe, een idealistische kunstschilder die vastberaden is om het vrouwbeeld in de schilderkunst te vernieuwen.
Catho en Berthe ontmoeten elkaar in het weeshuis, waar Berthe Catho leert lezen en schrijven en waar zij een bijzondere band opbouwen. Als Berthe het weeshuis plotseling verlaat, wordt Catho’s drang om ook het weeshuis te ontvluchten nog groter. Vermits ze dakloos is sluit zich aan bij de revolutionaire jongeren en trekt in bij Gustaphe. Hij gebruikt haar als model voor zijn ‘vrijheidsschilderijen’ en als seksobject. Berthe, die haar luxueuze leven weer heeft opgepakt, besluit een piano te kopen bij de klavierbouwer en zo komen de diverse stukjes van de caleidoscoop samen. De klavierbouwer heeft een vrij vreemde vriendschap gesloten met Charles, de beul van de stad. Zij voelen zich beiden door de gemeenschap uitgesloten en dat smeedt een band en ze zijn er dan ook altijd om mekaar te steunen en ook hun echtgenotes zijn op een warme manier in dit broederverbond betrokken.

In prachtige, beeldende zinnen bouwt Joke Van Leeuwen het verhaal op van een belangrijke periode uit de geschiedenis bekeken door het oog van de historica maar ook door de ogen van gewone burgers. Leest bijzonder vlot door de knappe sfeerschepping.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Alicia Claus (1 boeken)

Ik heb het boek ‘Feest van het begin’ enkele weken geleden gelezen voor een boekopdracht, het was niet meteen mijn favoriet genre, maar ik snap dat het de AKO literatuurprijs gewonnen heeft. De manier waarop Joke van Leeuwen het verhaal vertelt heeft iets speciaals, haar personages zijn in het begin eerder vaag beschreven, maar naarmate het vordert, komt hun ware aard naar boven. Op vlak van inhoud was het een totale verrassing, terwijl het boek eerder traag op gang komt, wordt de roman halverwege helemaal omgegooid: belangrijke personages sterven op dramatische wijze, het hoofdpersonage komt op straat te staan en een moordwapen wordt gecreëerd door een muzikant. Het einde stelt me dan weer teleur, het boek stopt zo plotseling dat je zou denken dat er pagina’s verdwenen zijn, bijna alsof er nog een vervolg moet komen. Ondanks enkele negatieve puntjes zou ik het toch aanraden, zeker aan literatuurliefhebbers.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs