De babykamer : vijf magische reizen door het landschap van de ziel

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "'Elk land heeft zijn eigen geur en uitstraling. Die van Amsterdam kende ik al. Het voelde als een deja vu. Ik herkende de grachten, de pleinen, de kleuren en zelfs de kerktorens. Ik had het gevoel dat ik thuiskwam, maar ik kon het niet helemaal plaatsen. Ik was dan wel geboren in Turkije, ik werd herboren in de Jordaan.' "

Het enige dat de 23-jarige Halil Gur met zich meebracht toen hij in 1974 Turkije achterliet en in Amsterdam arriveerde was een klein koffertje met zijn belangrijkste bezittingen. Hij droeg een snorretje en zijn gifzwarte haar viel tot over zijn schouders. In Amsterdam viel Gur met zijn neus in de boter: het was het Amsterdam van de hippies, een plek waar Gul zich direct thuisvoelde. Halil Gur was de eerste immigrant die in Nederland een verhalenbundel uitbracht: Gekke Mustafa en andere verhalen schreef hij in het Turks, werd vertaald in het Nederlands en verscheen in 1984 . Latere werken van Gur als Mijn dappere moeder en Een kind vliegt door de nacht werden bekroond met respectievelijk de Jenny Smelink-Kiggenprijs en de Halewijnprijs.

In zijn nieuwe boek De babykamer neemt de schrijver de lezer mee op een reis door de wereld van het onderbewuste. Gur wil de lezer inspireren tot een reis in de eigen binnenwereld. Het boek bestaat uit vijf verhalen, vijf reizen door het landschap van de ziel, verhalen die hij heeft opgespaard en na een lange tijd rijpingstijd wil vrijgreven. Halil Gür heeft deze verhalen bewerkt in een mengeling van Anatolische verteltraditie en Nederlandse literatuur. De Nederlandse vertaler heeft heel knap de oosterse toetsen weten te vangen. In zijn verhalen en gedichten speelt Halil Gur met de begrippen plaats, tijd en ruimte. De realiteit bestaat bij hem naast andere dimensies.

Ongeneerd laat hij engelen, sjamanen en magiers en waarzegsters zijn verhalen bevolken en meteen merk je dat hij afkomstig is uit Zuidoost-Anatolie, waar zich een deel van de sprookjes van Duizend-en-een-nacht afspeelt. Halil Gür zegt in zijn voorwoord : 'Waar je verleden ligt, ligt ook de toekomst.' Naar eigen zeggen leefde hij in een vorig leven al in Amsterdam. Hij werkte 450 jaar geleden als specerijenkoopman in de Jordaan, in het tijdperk van de VOC. Dat gegeven heeft hij ongelooflijk knap verwerkt in het verhaal De vrouw met de zwarte sluier. Persoonlijk heb ik de verhalen heel graag gelezen, alleen al om de prachtige taal en de verhaalstijl. Waar echter de auteur zegt dat hij magie en mystiek als het zout en peper van het leven ziet, kan ik dit echter niet toepassen op mijn eigen leven. Maar ik wil wel genieten van zijn gekruide fantastische verhalen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Anatolie