De weg naar Rome

Gelezen door: Bart Verdeyen (634 boeken)

Citaat: "Romulus werd vervuld van vreugde. Hij keerde naar huis terug, en als burger! Het had nauwelijks mogelijk geleken, maar op de reis vanuit Afrika had hij alle tijd gehad de werkelijkheid tot zich door te laten dringen. Een blik op de twee gouden phalerae in zijn bepakking hielp ook: het waren immers onderscheidingen die alleen een burger mocht ontvangen. De tweede was hem toegekend omdat hij Sabinus uit de greep van die olifant had gered. Romulus grinnikte bij de herinnering aan wat Caesar had gezegd toen hij de onderscheiding op zijn borst had gespeld. 'Probeer je de oorlog soms in je eentje te winnen, kameraad?'"

In dit laatste deel van deze prachtige trilogie worden Romulus en Tarquinius geronseld als legioensoldaten in Caesars leger in Alexandrië. Omdat ze ooit slaven waren, moeten ze dit verleden verzwijgen omdat ze anders gekruisigd zouden worden. En uiteraard loopt dit bijna fataal af voor Romulus! Tarquinius zit met een ander vervelend geheim omdat hij er verantwoordelijk voor is dat Romulus Rome is moeten ontvluchten. Maar tijdens een gevecht in Alexandrië verliezen de twee vrienden mekaar uit het oog. Pas in Rome zullen ze elkaar terugvinden. Fabiola, de tweelingzus van Romulus, probeert ondertussen haar plannen om Caesar te vermoorden vorm te geven. Caesar heeft immers zo veel jaren geleden haar moeder verkracht en zo is Caesar zonder het te weten de vader van de tweeling! Fabiola wordt zelf eigenaar van het bordeel waar ze vroeger heeft gewerkt en probeert via invloedrijke klanten informatie te vergaren over Romulus en over Caesar. Ze is nog steeds de minnares van Brutus, de onderbevelhebber van Julius Caesar. Maar ze begint ook een relatie met Marcus Antonius, een rivaal en vijand van Brutus. Op die manier steekt ze zich in een wespennest met verstrekkende gevolgen.

Een prachtig slot van deze trilogie. De beschrijvingen van de veldslagen zijn adembenemend. Je krijgt ook een geweldig inzicht in de eindfase van de Romeinse republiek. Een absolute aanrader voor elke liefhebber van de klassieke oudheid!!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: GVN (9 boeken)

Wat ze in het Engels noemen een "pageturner" eerste klas. Meeslepend, prachtige stijl. Een aanrader!!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (775 boeken)

Weeral een goed geschreven roman en tevens het laatste deel van de trilogie. Als je alle delen van de schrijver heb gelezen kan je maar één ding zeggen. Prachtig! Meer kan ik er niet van zeggen dan lezen maar!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: