Vespasianus Afgod van Rome

Gelezen door: Bart Verdeyen (642 boeken)

Citaat: "Magnus sloeg zijn slaaf op de schouder. 'Nog eens wat anders dan een kamelenkont, hè Ziri?' 'Verdomme, meester, inderdaad. Ik heb nog nooit deze verdomd mooie dingen gezien, verdomme. Echt waar, verdomme.' Vespasianus fronste. 'Je moet hem laten ophouden met dat gevloek, Magnus. Dat gaat hem nog eens in de problemen brengen.' 'Dat komt wel goed, het is echt ongelooflijk hoe snel hij het Latijn oppikt.' 'Dat hoor ik, ja. Het probleem is alleen dat hij jouw Latijn oppikt.' 'Nee, dan dat Sabijnse boerengebrabbel van u. Vergeef me dat ik het zeg, maar hij klinkt tenminste nog als een Romein.' 'Ja, ik klink als Romein, heer,' zei Ziri trots, 'ik klink niet als een kuttenkop.' 'Ziri!' beet Magnus hem toe, en hij gaf hem een oorveeg. 'Vergeef me, meester.'"

Vespasianus wordt teruggeroepen naar Rome, dat eens te meer in rep en roer staat. De Romeinse bevolking lijdt honger omdat er een grote graanspeculatie bezig is, met de nodige hongeropstanden tot gevolg. Er is ook veel tumult tussen de Joden en een nieuwe godsdienst, die de Joden in de kiem willen smoren. En dan zijn er nog de uitspattingen van keizer Tiberius... Wanneer Tiberius onder verdachte omstandigheden overlijdt, wordt hij opgevolgd door Caligula, een oude jeugdvriend van Vespasianus. De opluchting na het overlijden van Tiberius verdwijnt al snel omdat Caligula zich als een ster gedraagt en ook zo wil behandeld worden. Wat aanvankelijk begon als de nukken van een verwend kind verandert al gauw in de bloeddorstige orgie van een machtsbeluste gek. Caligula deinst er niet voor terug om tijdens zijn feestjes bloedbaden aan te richten. Bovendien heeft hij een incestueuze relatie met zijn zus Drusilla, die hij ook openlijk toont. De Senaat is machteloos en doodsbang voor de grillen van Caligula, maar voorlopig durft niemand iets te ondernemen uit angst voor de praetorianen. Caligula is ervan overtuigd dat hij een god is en geeft Vespasianus de opdracht het borststuk van Alexander de Grote in Alexandrië te gaan stelen. Caligula wil het dragen tijdens de inhuldiging van een enorme brug in de baai van Napels. Dit 'feest' mondt uit in een nooit gezien bloedbad waarbij Caligula de schoonzus van Vespasianus verkracht. De kiemen zijn gezaaid voor een gewelddadige afrekening. En dat vormt waarschijnlijk het onderwerp van het volgende deel! Fantastische reeks!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (582 boeken)

Derde deel in deze reeks historische thrillers. De bekende protagonisten razen in een adembenemend tempo door allerlei opdrachten en problemen. Ze zijn nu in de jaren 30-40 n.c. beland en komen zo in aanraking met de Jezusfiguur en zijn eerste volgelingen Het waanzinnige gedrag van de verdorven, compleet gestoorde keizers Tiberius en Caligula brengen het Romeinse rijk op de rand van de ondergang, maar het gewelddadige einde van dit fantasierijke verhaal verwijst al naar een oplossing in een vervolg, waarin superromein Vespasianus wel weer de hoofdrol zal spelen. Verslavend leesvoer als je de beperkingen van het genre aanvaardt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Romeinse Rijk