De Grootmoeders

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Met haar 84 lentes mag Doris Lessing dan stilaan een oud besje zijn, aan stoppen denkt de Britse schrijfster nog lang niet.

De grootmoeders bundelt vier novelles over de vloek die rust op ‘ideale levens’. In het titelverhaal hebben twee vriendinnen een relatie met elkaars tienerzonen: een idylle waarin ze niet durven te geloven. Uiteindelijk ruïneren ze het leven van de jongemannen door hen in een ‘normaal leven’ te pushen.
Ook ‘Een liefdeskind’ gaat over een onmogelijke liefde. De jonge soldaat James wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in een veel te kleine boot naar India geduwd. Bij een tussenstop in Zuid-Afrika heeft hij een affaire met een getrouwde vrouw, bij wie hij waarschijnlijk een kind verwekt. Het leven met hen dat hij nooit zal leiden wordt een obsessie. Lessing weet echter vooral de boottocht op een beklijvende manier te beschrijven: de zielige kotsende hoop mannen in hun uniformen, stinkend naar zweet en urine, hun verbrande huid schrijnend van het zeewater.
‘Victoria en de Staveneys’ is een Victoriaans aandoend verhaal volgens het stramien ‘arm zwart meisje droomt van rijke blanke jongen’.
De politieke allegorie ‘De reden ervan’ valt wat uit de toon: het verhaal van een ideale wereld die ten onder gaat aan geweld, luiheid en domheid kan niet overtuigen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: