Felicia’s Reis

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

William Trevor is een gevierde Ierse auteur die vooral bekend werd met zijn kortverhalen. Als Trevor een roman schrijft, trekt hij de lichtvoetige vertelstijl die bij dat andere genre hoort gewoon door. De confrontatie met de thriller die Felicia’s Reis blijkt te zijn, zorgt voor een contrast dat de spanning tot ongekende hoogten opdrijft.

Het verhaal leest in eerste instantie als een treurig relaas van een overbekend fenomeen. De jonge Felicia leeft in grauwe omstandigheden in een klein Iers plaatsje, tot ze de flamboyante Johnny Lysagt ontmoet. Ze wordt verliefd, maar wanneer hij terug gaat naar Engeland voor zijn werk beseft Felicia dat ze niet eens zijn adres heeft. Wanneer blijkt dat ze zwanger is, loopt ze thuis weg om hem op te zoeken. Dat loopt niet van een leien dakje, want eenmaal in Engeland botst de naïeve Ierse op een muur van onverschilligheid.
Toch is er iemand die haar maar wat graag wil helpen. De reddende engel is een uit de kluiten gewassen heer die bijzondere interesse toont in het Ierse meisje dat met haar ziel onder haar arm de straten afdweilt, op zoek naar haar geliefde Johnny. Gaandeweg blijkt dat hij al eerder een bijzonder band heeft ontwikkeld met jonge meisjes, maar wat hem precies drijft komt de lezer pas laat in dit beklemmende boek te weten.
Het boek was in ‘94 goed voor de Whitbread Award -een zeldzame onderscheiding voor een roman en werd in 2000 verfilmd door de Armeense cineast Atom Egoyan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: