Murena: Eerste Cyclus

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Die nacht wordt er een brandstapel opgericht voor het stoffelijk overschot van de zoon van Claudius en Messalina, Britannicus, de jongen is op een tragische manier aan zijn einde gekomen tijdens een banket ter ere van Nero, zijn halfbroer, en nu al doen allerlei geruchten de ronde."

De titel is misleidend, aangezien het verhaal over keizer Nero gaat. Murena is een vertrouweling van de (toekomstige) keizer en staat voor een moeilijke strijd wanneer zijn moeder op een nacht vermoord wordt. 
Nero moet zelf zijn moeilijke watertjes doorzwemmen. Eerst wanneer zijn adoptievader Claudius hem niet meer wil erkennen en later wanneer zijn moeder, Agrippina, hem versmacht. Agrippina is machtsgeil en wil haar zoon aan de macht, om vervolgens van achter de gordijnen de touwtjes zelf in handen te hebben. Ze smeedt allerlei plannen om haar heerschappij tot volle bloei te laten komen, maar de jonge keizer Nero laat zich niet langer doen. De rest is geschiedenis.

Murena is geen gemakkelijk leesvoer. De personages zijn niet altijd evengoed te herkennen en met namen wordt lustig in het rond gezwierd. Het helpt wanneer je een gedegen kennis hebt, maar ook als die ontbreekt, lukt het om (zeker na deel 2) mee te zijn met het verhaal.
Het scenario is gefundeerd op geschiedkundige feiten en die zijn geduchtig onderzocht, dat valt op. De tekeningen zijn realistisch en weten een meer dan prachtige sfeer op te roepen. 
Geschiedkundig zijn de (witte) standbeelden eigenlijk geverfd/gekleurd, maar deze kleine fout zie ik gaarne door de vingers. Cyclus 1 was een voltreffer van formaat. | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rome