De Gele Hond

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

In De Gele Hond voert de Britse auteur Martin Amis een bende weirdo’s op die hun mannetje proberen te staan in de «akelige, angstaanjagende» eenentwintigste eeuw. Zwartgalligheid getemperd met een komisch sausje.

Een acteur-schrijver wordt in elkaar geramd in opdracht van een topgangster. Op slag verandert hij van een liefdevolle, begrijpende vader in een agressieve en opdringerige echtgenoot. De strijd om zijn geheugen en zijn gezin vormen de ruggengraat van De Gele Hond. Andere personages die de roman bevolken: een doorgedraaide riooljournalist van een bloteborstenblad die gebukt gaat onder zijn beroerde bedprestaties, een koning die geen koning wil zijn en gechanteerd wordt door een bende die pikante beelden van zijn dochter bemachtigd heeft, een recht voor de raapse pornoproducente...

Meer dan genoeg materiaal voor een hilarisch verhaal, al krijg je op geen enkel moment ook maar de indruk dat het ergens naartoe gaat. Een verhaal dat bovendien doordrenkt is van geweld -met als boodschap dat dat eigenlijk niets oplost- en dus tegelijk een donkere ondertoon heeft. Amis’ strakke, beheerste stijl geeft die dualiteit -uitermate grappig én dieptriestperfect gestalte.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: