Mijn dochter in Frankrijk

Gelezen door: Rita D'haene (1 boeken)

Verrassend spannend. Goed geschreven. Opbouw boek: werd over nagedacht. Wel kleine druk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Annemie Plessers (26 boeken)

De Ierse Eleanor groeit op bij haar vader Richard en moeder Helena in Ierland. Solange de Valnay groeit op bij haar vader Henri in de Transfert wijnstreek. Haar moeder Celine is reeds eerder overleden. Het verhaal begint met het overlijden van Eleanor's vader en het voorlezen van diens testament met als laatste woorden: "En aan mijn dochter in Frankrijk laat ik de rest van mijn nalatenschap na." Geschokt door het nieuws besluit Eleanor een brief te schrijven naar haar halfzus Solange. Ook Solange's wereld wordt grondig door elkaar geschud. Beiden gaan ze elk op hun manier op zoek naar de gebeurtenissen uit het verleden. Gebeurtenissen die zich afspelen in het door Duitsers bezette Parijs in WO II.

Op een mooie manier wordt er verteld over ontluikende liefdes, het verzet tegen de Duitsers, de gruwel van de concentratiekampen, de moed en zelfopoffering van deze jonge mensen met verschrikkelijke gevolgen voor het leven. Stilaan vallan alle puzzelstukken in elkaar en leren Eleanor en Solange begrijpen wat er toen is gebeurd. Hun woede van weleer, maakt plaats voor respect voor wat hun ouders gedaan hebben. Prachtig geschreven. Het verdriet, de pijn, de opluchting, de blijdschap wordt zo tastbaar beschreven. Een aanrader!!!!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (123 boeken)

Het boek vroeg wat doorbijten in het begin : ik vond de taal in de eerste hoofdstukken oubollig en gedateerd (het verhaal in het "nu" speelt zich af rond 1970, de rest in de periode rond de 2de WO), de voorstelling van de karakters clichématig, de verhaallijnen voorspelbaar. Maar het loonde de moeite : na enkele hoofdstukken wordt de schrijfstijl beter en word je meegezogen in het verhaal. Ondanks de mindere start een mooi boek over de gruwel van de oorlog.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Frankrijk, Ierland