Kuren

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Mijn verhouding tot de zogenaamde "geest" bijvoorbeeld is precies dezelfde als die tot eten of drinken. Soms is er niets ter wereld dat mij zo heftig aantrekt en mij zo onontbeerlijk schijnt als geest, als de mogelijkheid van abstractie, van logica, van de idee. Maar als ik daarmee dan weer verzakdigd ben en het tegendeel nodig heb en begeer, dan walg ik van alle geest als van bedorven voedsel. "

Zesenveertig is Hesse als hij naar het Zwitserse Baden trekt. Z'n rug speelt hem parten en wil die genezen met drie weken kuren. Aanvankelijk loopt het hem over van Schadenfreude, gezien hij er de vitaalste kerel is die er lijkt rond te lopen. Hij doopt zich in het water, loopt wat rond en doet zich tegoed aan de uitbundige middagmalen. Alles lijkt hem voor de wind te gaan, maar zijn buurman is een Hollander die moeite heeft met stilte. En dan slaat de verveling toe.. Z'n ischias wordt ook erger en de moed zakt hem  in z'n schoenen. Dringend tijd voor wat zelfreflectie, denkt Hesse.

Aanvankelijk lijkt het om louter zelfbeklag en pietluttigheid te gaan, maar halverwege weet Hesse de saaiheid toch om te draaien naar een inzichtelijk werkje. Hij toont hoe hij is en dat is niet altijd even prettig om te zien, het zorgt voor een demystificatie en als fan wil je zoiets niet meemaken. Dan gaat hij de Mens Sana in Corpore Sano-toer op en leer je z'n kleine kantjes wel appreciƫren. Is het de moeite waard om te lezen? Toch wel, maar je kan ook zonder. Verwacht geen Steppenwolf of Siddharta en dan komt alles goed.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Baden, Zwitserland