De verjaardag

Gelezen door: André Oyen (3527 boeken)

Citaat: "Als we paal en perk stellen aan de bevolkingsgroei, kunnen we eindelijk opnieuw over levenskwaliteit gaan praten en kunnen we wél profiteren van al onze vooruitgang."

Dimitri Casteleyn (1966, Tielt) is naast schrijver ook nog eens televisiemaker en theaterdirecteur. Hij is gedelegeerd bestuurder van het nieuwe Vlaamse TV-Verhalenhuis De Raconteurs. Hij is ook gedelegeerd bestuurder van het Vlaamse professionele theatergezelschap Theater Malpertuis, een gevestigde waarde in het theaterlandschap. In 2005 verscheen zijn veelgeprezen poëziedebuut Omgekeerd en in het voorjaar van 2009 verscheen zijn eerste kinderverhalenbundel, Een mooie verrassing, vertaald in Zuid-Korea en Denemarken, met illustraties van Klaas Verplancke. Eind 2012 verscheen de reeks Meneer de Burgemeester en in 2013 de tv-reeksen 100 jaar Vooruit en Meneer de Schoolmeester. En nu is er zijn debuutroman De verjaardag.

Terwijl Kristien Dieltjens in haar schitterende historische roman Kelderkind, de figuur Kaspar Hauser laat herleven, gaat De verjaardag over een man die nogal een bijzondere en minder frise interesse in de figuur van Kaspar Hauser vertoont. Gerard, professor genetica en virologie aan de universiteit van Leuven, houdt er heel aparte en gevaarlijke ideeën op na. Hij vindt dat de wereldbevolking zou moeten uitgedund worden door een genetische selectie en dat er een nieuwe en beter menselijk ras moet komen. Zijn superieuren hebben hier uiteraard geen oren naar en trachten hem tegen beter in te overtuigen dat hij viroloog is om de mensen die er zijn te helpen met zijn kennis en zich verder niet in te laten met wie op welke manier moet sterven of overleven.

Gerard houdt zich kalm en broedt in het geniep een gruwelijk plan uit waarin zijn duistere ideeën volledig tot hun recht zullen komen. Hij komt in contact met een illegale Congolese vrouw Malila en ontfermt zich zogezegd over haar. Al vlug hebben ze een stomende relatie. Gerard en Malila krijgen een zoon Kaspar. Gerard voedt Kaspar op in een schuilkelder op de grens tussen Nederland en België want het kind maakt een belangrijk onderdeel uit van zijn plan. Zijn illegale Afrikaanse vriendin Malila moet mee ondergronds en ook al verzet zich ze waar ze kan, toch moet ze zich schikken naar de wil van Gerard. Elk van hen werkt aan de opvoeding van hun zoon, zij het allebei wel op een heel verschillende manier.

Met De verjaardag heeft Dimitri Casteleyn een heel confronterende literaire roman geschreven die leest als een thriller. Heel precies kruipt hij beurtelings zowel in de rol van Gerard, Malila als die van Kaspar. We worden zowel geconfronteerd met emoties en gedachten van dader als slachtoffers. Deze roman roept heel wat ethische vragen op bij de lezer. Bij mij was de belangrijkste vooral:hoelang kan en mag je een gevaarlijk gedachtengoed tolereren als het recht op vrije mening? Een heel bijzonder boek dat heel wat brandend actuele thema's aansnijdt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Leuven