Blinde gedichten

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Ik ben de dochter van een kermisattractie en een junkie
Mijn moeder had een baard
En mijn vader snoof
Eigenlijk was het omgekeerd
Maar daar kijkt niemand van op.

Uit Dochter van een roestende kermisattractie en een drama queen "

Delphine Lecompte debuteerde in 2004 met een Engelstalige roman Kittens in the Boiler, een zogezegde autobiografie die aardig wat bijval aan de andere kant van de plas kende. Ze noemden haar a female Charles Bukowski. Haar eerste Nederlandstalige bundel De dieren in mij werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs in 2010. De derde bundel Blinde gedichten werd genomineerd voor De Herman Deconinckprijs 2013 en de Paul Snoekprijs.

Ook in Blinde gedichten graaft ze naar goede gewoonte  in het vuil van de samenleving. Een blinddoek ontneemt het zicht en roept claustrofobie én ontreddering.

Mijn gekte heeft geheimen stelt ze in een gedicht, maar het weerhoudt haar niet om heel open over te schrijven over verkrachting, suggestie van incest en allerlei vormen van medisch handelen – pernicieuze anaemie, lobotomie of ballongedilateerde aders... Ze verweeft al dat leuks haast terloops in haar gedichten. Haar hallucinante personages zoals de oude kruisboogschutter, een arrogante kubist, een gebochelde Bathseba-biografe, een psychotische nachtwinkeluitbater en een onzelfzuchtige sponzenverkoper dwalen in een verzonnen wereld even verzonnen als haar eigen biografie is. Maar volgens Lecompte zelf zit hier wel de vrouw in verscholen die ze had willen zijn: luid, stout, compromisloos, onverschrokken, onafhankelijk en twistziek.

Delphine Lecompte schotelt ons een wereld voor waarin de meest grillige soms aan waanzin grenzende fantasieën tot leven kunnen komen. Een universum doordrenkt van een aan waanzin grenzende fantasie en een door delirium ingegeven verrassend spel met woorden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: