De vergelding

Gelezen door: Elise (1 boeken)

Ik heb dus het boek De vergelding gelezen van Jan Brokken. Dit boek heeft zoals alle boeken zowel zijn positieve als negatieve aspecten. Voor mij was het zeker en vast een geslaagd boek. Het negatieve punt aan dit boek is dat het verhaal soms niet realistisch lijkt. Dit komt omdat de oorlog eerst zeer goed verloopt voor de dorpelingen terwijl men weet dat een oorlog nooit goed verloopt voor een klein dorp.
Jan Brokken schreef zijn boek zo nauwkeurig dat de lezer zich zeer goed kan inleven in het verhaal en de personages leert kennen. De lezer weet precies hoe de personages denken over hun leven in het dorp. Dit is dan ook één van de sterkste kanten van het boek.  Ik vond het boek redelijk spannend omdat men op zoek gaat naar de dader van een moord op verschillende mensen.
Ik raad het boek zeker en vast aan. Lezers die interesse hebben in de oorlog zullen dit boek zeker appreciëren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ik weet het niet. Ik beken dat liever maar direct, om aan te geven dat dit verhaal slingert tussen feit en veronderstelling. Niet dat ik beelden wil verfraaien en de gevoelens wil verhevigen, dat zou indruisen tegen het wrange karakter van deze geschiedenis. Ik he duizenden pagina's aan aantekeningen, uittreksels, documenten , dossiers, getuigenverhoren en ooggetuigenverslagen doorgenomen om me een juist beeld van de personen en situaties te vormen. Maar Sommige feiten zijn niet meer te achterhalen."

Rhoon, een dorp in de schaduw van Rotterdam, was in oktober 1944 de plaats van een hartverscheurend drama. Door sabotage of een ongeluk vindt een Duitse soldaat de dood. Een onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg gevallen of gelegd, was hier de oorzaak van. De vergelding van de Duitsers was waanzinnig. Zeven mannen uit Rhoon werden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Was de gevallen draad een toevallig ongeluk of een verzetsdaad óf een sabotagedaad tegen een paar Rhoonse vrouwen die aanpapten met de Duitse bezetter?

Het is een vraag die Rhoon (ook het toneel van schrijver Jan Brokkens romans De provincie en Mijn kleine waanzin) tot op de dag van vandaag ver voorbij de Tweede Wereldoorlog bezig houdt. Jan Brokken werd geboren in Rhoon en groeide met dit oorlogstrauma op. Dit trauma verdeelde het dorp en Jan Brokken wilde een nauwgezette en niet vooringenomen reconstructie van 10 oktober 1944 maken.

Het boek brengt op zich niet veel nieuws aan het licht, maar geeft wel een genuanceerd beeld van het verzet én collaboratie. Gedurende maar liefst zeven jaar onderhield Jan Brokken zich met zijn dorpsgenoten. Elk interview leverde hem een puzzelstukje op, maar de tand des tijds was een groot dwarsbomer bij zijn onderzoek. Een groot aantal getuigen was inmiddels overleden of bleek zich niet alles meer exact te kunnen herinneren. Hoe betrouwbaar zijn verklaringen na zestig jaar dus?
Brokken kreeg verhalen te horen die volkomen tegenstrijdig waren.. Eén feit is echter zeker. De jonge Duitser Ernst Friedrich Lange stapte op een hoogspanningskabel en overleefde de toegediende hoeveelheid voltage niet. Ernst was daar getuige van tezamen met twee andere soldaten en twee Rhoonse meisjes, de gezusters De Regt die het beiden met een Duitse soldaat aanlegden. Sabotage was de eerste reactie van soldaat Walter Loos, de militair met de hoogste rang. De draad zou door iemand losgetrokken en over de dijk zijn gelegd zijn, in de wetenschap dat het vijftal er aan kwam lopen. De omwonenden toonden zich echter niet zo behulpzaam met eerste hulp en als vergelding werden diezelfde avond nog acht man van hun bed gelicht. Inderdaad acht in plaats van zeven omdat één van hen in ruil voor twee vetgemeste varkens werd vrijgekocht.

Dit zijn de historische feiten die die dag in dat jaar op de Rijsdijk bij Het Sluisje plaatsvonden en waar Jan Brokken in dook. Wat hem vooral interesseerde zijn de omstandigheden, de emoties en de frustraties die het voorval bij de dorpelingen losweekten. In het dorp, dat ongeveer 2000 inwoners telde, woonde een redelijk aantal NSB-ers of Duitsgezinde medelanders. Daarnaast hadden een behoorlijk aantal Rhoonse dames een avontuur of meer met een Duitse soldaat waarmee ze dans- en drinkavonden doorbrachten tot in de late uurtjes. Brokken legde alle feiten naast elkaar en maakte hypotheses en toetste ze met historische feiten die vooral betrekking hebben op dit gebied ten zuidwesten van Rotterdam, toen nog aanpalend aan de grote wijk Charlois. Zo bracht hij een drietal potentiële sabotageplegers in beeld. En de aanwijzingen die hij vond in geraadpleegde processtukken en archiefmateriaal wijzen inderdaad naar de bepaalde persoon tot er weer een ander naar voren kwam.

Slotsom is wel telkens dat het cruciale afsluitende bewijs ontbrak. Tot op de dag van vandaag wijzen vingers beschuldigend in een richting en heeft iedereen, voor zover nog mondig en in leven, een mening. Brokken maakte er een spannend verslag van waarin elk hoofdstuk een andere kijk geeft op de zaak. Het boek zich laat lezen als een roman en een documentaire, maar bevat wel een te veel aan overbodige details, die de aandacht van de lezer afzwakken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rhoon