Brief aan een jonge Atlas

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "'Van schrijven wordt wel gezegd dat het 'uitgestelde ervaring' is. Je zou ook kunnen beweren dat schrijven definitieve ervaring is. "

In oktober 2012 verscheen zijn nieuwe, grote roman: Pier en oceaan. Hiervoor kreeg hij heel wat lof en nominaties voor Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs. Brief aan een jonge Atlas bevat zes onbekende, autobiografische teksten uit het begin van Oek de Jongs schrijverschap. De toon en stijl zijn onmiskenbaar uit zijn begintijd toen hij een hele generatie wist te boeien met romans zoals Opwaaiende zomerjurken en Cirkel in het gras, beide inmiddels klassiekers in de Nederlandse letteren, maar weinig of niet gekend in Vlaanderen.

Brief aan een jonge Atlas laat tot nu toe onbekende kanten van deze schrijver zien: minnaar in een uitzichtloze liefde, reiziger door Marokko, duiker bij Vulcano, een romanticus tegen wil en dank, bezig zich te ontworstelen aan zijn jeugd. In het woord Vooraf gaat De Jong ook in op de archaïsche glimlach, die voorkomt op de gezichten van jonge mannen en vrouwenbeelden, de zogenoemde kouroi en korai, die verrukt lijken over hun eigen kracht en schoonheid. De auteur stelt in dat woord vooraf ook dat de eerste vijf essays uit dit boekje tot stand kwamen terwijl hij schaafde aan zijn eerste twee romans. Hij probeerde in die periode het genre naar zijn hand te zetten en schreef de teksten als vingeroefeningen. Toen hij later, in het tweede deel van de negentiger jaren, de essaybundel Een man die in de toekomst springt uitgaf, vond hij de teksten niet passen binnen de meer uniforme stijl van die publicatie. De schrijfsels bleven kortom liggen, of ze zagen het daglicht via een druk voor een of andere speciale gelegenheid.
Nu zijn ze eindelijk verzameld en dat is een goede zaak, want De Jong lezen is de werkelijkheid bezien met een paar arendsogen, een pak eruditie en een geest die de poëzie in het alledaagse kan blootleggen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Griekenland