De lijst van al mijn wensen

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Citaat: "Elk verdriet is toegestaan,
Elk verdriet is een advies
Wij moeten verder, we moeten blijven beminnen

Le futur intérieur, Françoise Leroy "

Afgelopen weekend heb ik de roman De lijst van al mijn wensen van de schrijver Grégoire Delacourt gelezen. Het is zijn tweede roman en het boek kende een megasucces in Frankrijk! De lijst van al mijn wensen is een dunne, slechts 163 pagina’s tellende, super vlot lezende roman met een thema waar iedere Lotto en/of Euro Millions speler al meerdere malen van heeft gedroomd... als ik ooit eens rijk ben... dan koop ik mij een Maserati, overwinter ik maandenlang op de Seychellen en lees daar vele boeken met een glas champagne in de hand... maar zo ziet het hoofdpersonage in deze roman haar gewin van 18 miljoen euro in de lotto evenwel niet! Ze besluit niets te overhaasten en haar gewin, zelfs voor haar echtgenoot, geheim te houden. Maar op het moment dat ze weet wat ze met het geld gaat doen, blijkt er al iemand in haar plaats een beslissing te hebben genomen!?!

Deze roman lijkt op het eerste zicht een luchtig boekje. Naarmate je verder leest zet het boek je, of je nu wilt of niet, aan tot nadenken. De schrijver dwingt je als het ware stil te staan bij -wat in onze maatschappij- synoniem staat voor geluk! Helaas is dat veelal klatergoud en uiterlijk vertoon! We gaan voorbij aan de waarde van een goede relatie, een echte vriendschap, het feit dat we gezond zijn, ons werk graag doen, werk hebben, dat onze kinderen kunnen studeren,… Ik heb genoten van de luchtige toon in het boek maar terzelfdertijd was ik me ook bewust van de spiegel waarin ik keek; en laten we eerlijk zijn… die hebben we allemaal wel eens nodig om “terug” stil te staan bij wat echt deel uitmaakt van onze rijkdom, ons geluk!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Els04 (18 boeken)

Citaat: "Hij hield van het idee dat hij haar kon verliezen, dat maakte hem tot een betere echtgenoot.
"

Het boek vertelt het verhaal van iemand die met Euro Millions 18.547.301 euro en 28 cent wint.
 
Die iemand is Jocelyne Guerbette, 46 jaar oud en wonende te Arras. Daar heeft ze haar eigen fourniturenwinkeltje en sinds kort ook een blog: tiengoudenvingers.com.
Jocelyne is gehuwd met Jocelyn en mama van een volwassen dochter en zoon.
Ze is niet volmaakt gelukkig. Ze had graag een wespentaille gehad, haar man is niet de prins op het witte paard, haar mama stierf toen ze pas 17 was en een paar jaar eerder verloor ze een baby, Nadège.
 
Maar toch. Sinds een journaliste haar interviewde voor de krant draait haar winkel goed en lopen de bezoekersaantallen op haar blog enorm op.
Met haar blog komt ze terecht in een poel van vriendelijkheid. Blijkbaar heeft ze een sterke band gecreëerd met een onzichtbare gemeenschap van vrouwen die allemaal het plezier van handwerken (her)ontdekken. Al deze vrouwen voelen dagdagelijks het plezier om (opnieuw) tot een familie te behoren en voor hen is dat te danken aan Jocelyne. Een fijn gevoel.
 
En dan is daar plots dat winnende lot. Het lot dat haar leven én dat van haar familie drastisch kan én zal veranderen. Ze weet niet wat te doen en besluit dan maar om de cheque in een schoen te bewaren, in afwachting van…
Voor haar is momenteel de verleiding, de optie op een ander leven, al genoeg.  Ze begint een lijst op te stellen van al haar wensen en dan gebeurt er iets. (Iets dat ik natuurlijk niet kan vertellen, jullie moeten gewoon het boek zelf maar lezen.)
 
Het is een vlot geschreven boek, helemaal niet dik maar toch vol parels van wijsheden.
Zoals: ‘de verpleegsters van de kliniek leerden me om alleen te doden wat mij had gedood’
of: Soms is smart zo zwaar dat je het wel moet loslaten. Je kunt niet alles bewaren, alles behouden.’ en: ‘…schoonheid gaan zoeken waar die zich voor mij kon verbergen: in vriendelijkheid, fijnzinnigheid, oprechtheid…’
En zo zijn er nog veel meer parels om te koesteren!
Soms is het boek gitzwart, maar steeds is er de sprankelende Jocelyne die alles behapbaar maakt.
 
Dit boek zet aan tot denken én discussiëren. Want wat zou jij doen in haar geval?
Ik besefte na het lezen van dit boek (nogmaals) hoe mooi het leven kan zijn. Mijn eigen leven. Als je gewoon maar even stilstaat en kijkt naar wat je al hebt. Dan weet je wat geluk is.
‘Dingen die fijn zijn’ dus. Zoals ook de naam van mijn blog is. En ik kan zeggen, net als Jocelyne, dat het fijn is om een lid van die handwerkende-creatieve-lieve familie online te zijn.
En daarom deel ik ook zo graag mijn mening over dit boek met jullie. Mooie, blije, fijne, wijze dingen zijn er om te delen. Veel leesplezier!
 
 
 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Toen ik het boek De lijst van al mijn wensen van Grégoire Delacourt begon te lezen, ging het eigenlijk van in het begin al heel vlot. Het boek gaat over Jocelyne die samen met haar man in Frankrijk woont en daar een fourniturenwinkeltje uitbaat. Ze besluit om een blog te schrijven, genaamd tiengoudenvingers.com. Wanneer ze een lotje van de loterij koopt, wint ze 18 miljoen euro. De vraag is wat ze allemaal met dat geld zal doen. Ze vertelt het aan niemand en maakt zo een lijst van al haar wensen. Het verhaal kan ook in het dagdagelijkse leven voorkomen/gebeuren. Als men dieper gaat1 nadenken bij het verhaal, zal je zien dat geld niet gelukkig maakt. Het is zoals bij Jocelyne. Zij was zowel ongelukkig in het begin als op het einde van het boek. Hieruit kun je dus besluiten dat geld niet gelukkig maakt. Het is dus niet de bedoeling om je vorig leven achter jou te laten en een nieuw leven te beginnen.

In deze roman komt het hele leven voorbij. Het boek zit vol met parels van wijsheden, zoals Hebzucht verteert alles op zijn pad. Het zet je tot nadenken en vaak ook tot discussiëren. Als je goed nadenkt, besef je eigenlijk hoe goed je het wel hebt, hoe goed je leven is. Dan weet je pas wat gelukkig zijn is. In het algemeen is het een fijn boek om te lezen en op een namiddag heb je het zeker en vast uitgelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: CedrineC. (1 boeken)

Toen ik het boek De lijst van al mijn wensen van Grégoire Delacourt begon te lezen, ging het eigenlijk van in het begin al heel vlot.
Het boek gaat over Jocelyne die samen met haar man in Frankrijk woont en daar een fourniturenwinkeltje uitbaat. Ze besluit om een blog te schrijven, genaamd tiengoudenvingers.com. Wanneer ze een lotje van de loterij koopt, wint ze 18 miljoen euro. De vraag is wat ze allemaal met dat geld zal doen. Ze vertelt het aan niemand en maakt zo een lijst van al haar wensen. Het verhaal kan ook in het dagdagelijkse leven voorkomen/gebeuren. Als men dieper gaat nadenken bij het verhaal, zal je zien dat geld niet gelukkig maakt. Het is zoals bij Jocelyne. Zij was zowel ongelukkig in het begin als op het einde van het boek. Hieruit kun je dus besluiten dat geld niet gelukkig maakt. Het is dus niet de bedoeling om je vorig leven achter jou te laten en een nieuw leven te beginnen.

In deze roman komt het hele leven voorbij. Het boek zit vol met parels van wijsheden, zoals Hebzucht verteert alles op zijn pad. Het zet je tot nadenken en vaak ook tot discussiëren. Als je goed nadenkt, besef je eigenlijk hoe goed je het wel hebt, hoe goed je leven is. Dan weet je pas wat gelukkig zijn is. In het algemeen is het een fijn boek om te lezen en op een namiddag heb je het zeker en vast uitgelezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lindy op 19 februari 2014:
Mooi! :)

Gelezen door: Peter Geiregat (400 boeken)

Citaat: "Verkleint geld de afstanden, brengt het mensen dichter bij elkaar?"

Jocelyn en Jocelyne hebben elk hun dromen, maar uiteindelijk vormen ze een harmonieus echtpaar. Jocelyne heeft een founiturenwinkeltje in Arras, maar het is vooral haar blog die stilaan uitgroeit tot een succes. Jocelyn heeft eindelijk uitzicht om door te groeien tot ploegbaas. En dan wint Jocelyne ruim 18 miljoen euro. Ze besluit om de cheque te verbergen omdat ze denkt dat dit geld teveel zal veranderen. Een moedig besluit waar veel waarheid in schuilt.

Jocelyn vindt de cheque echter en besluit om die te verzilveren: hij verdwijnt met de noorderzon en 'vlucht' naar België. Daar leidt hij een liederlijk leven, maar na een paar maanden komt hij tot het besef dat hij niet gelukkiger geworden is. Hij verkoopt alle luxegoederen en stuurt de rest van het bedrag terug naar Jocelyne. De brief van vier bladzijden en de cheque kunnen haar niet vermurwen, want intussen heeft ze een nieuw leven opgebouwd.

Dit verhaal biedt een originele inkijk. Met de nodige nostalgie en weemoed schrijft Delacourt over zijn personages. Het zijn gewone mensen die gewone dingen doen tot iets uitzonderlijks hun leven doorkruist. Ook in dit boek schuilt veel warmte, genegenheid, verdriet, wijsheid en een glimlach naar het leven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Majo de Saedeleer (41 boeken)

Citaat: "Verkleint geld de afstanden, brengt het mensen dichter bij elkaar?"

Jocelyn en Jocelyne hebben elk hun dromen, maar uiteindelijk vormen ze een harmonieus echtpaar. Jocelyne heeft een founiturenwinkeltje in Arras, maar het is vooral haar blog die stilaan uitgroeit tot een succes. Jocelyn heeft eindelijk uitzicht om door te groeien tot ploegbaas. En dan wint Jocelyn ruim 18 miljoen euro... Ze besluit om de cheque te verbergen omdat ze denkt dat dit geld teveel zal veranderen. Een moedig besluit waar veel waarheid in schuilt. Jocelyn vindt de cheque echter en besluit om die te verzilveren: hij verdwijnt met de noorderzon en 'vlucht' naar België. Daar leidt hij een liederlijk leven, maar na een paar maanden komt hij tot het besef dat hij niet gelukkiger geworden is. Hij verkoopt alle luxegoederen en stuurt de rest van het bedrag terug naar Jocelyne. De brief van vier bladzijden en de cheque kunnen haar niet vermurwen, want intussen heeft ze een nieuw leven opgebouwd. Dit verhaal biedt een originele inkijk. Met de nodige nostalgie en weemoed schrijft Delacourt over zijn personages. Het zijn gewone mensen die gewone dingen doen tot iets uitzonderlijks hun leven doorkruist. Ook in dit boek schuilt veel warmte, genegenheid, verdriet, wijsheid en een glimlach naar het leven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: arras