Honderd jaar eenzaamheid

Gelezen door: Gerrit Janssens (55 boeken)

Op een dag zou Márquez tegen zijn vrouw gezegd hebben: “Schat, ik ga een roman schrijven. Pas jij een paar maanden op het huis? Ik zit in mijn schrijfhok. Daag.” Na 18 maanden kwam hij weer te voorschijn met het manuscript van Honderd jaar eenzaamheid: een waar meesterwerk! Je beleeft de opkomst en ondergang van de familie Buendía en het dorp Macondo, van het begin tot het einde der tijden. Daartussenin word je meegesleurd op een achtbaanrit die evenveel magie als politiek, geschiedenis en liefde omvat. Onderweg kom je tientallen personages tegen, elk met een eigen verhaal, steeds kleurrijk en met diepgang neergezet. Dit boek lezen voelt dan ook alsof je buiten de tijd komt te staan en leven voor je ogen ziet geschapen worden. Het is nog steeds een mirakel dat iemand dit ooit heeft kunnen schrijven. Mijn lievelingsboek aller tijden.

 | Reacties (7)Delen |
7 reacties:
Maria Magdalena op 7 augustus 2009:
Werkelijk verboden om in vertaling te lezen, dit is Latino! Of je kan het ook zo stellen: dé reden bij uitstek om het castellano te gaan leren... CIEN AÑOS DE SOLEDAD!!!
Bart De Winter op 29 augustus 2008:
Dit is een van de weinige boeken dat ik herlezen heb. Ik las het reeds als 18-jarige in het Nederlands en 20 jaar later herlas ik het in het Spaans. Het blijft voor mij een van de belangrijkste en mooiste boeken uit de wereldliteratuur. Het boek maakte me nieuwsgierig naar de Spaanse taal en Zuid-Amerika. En beïnvloedde mijn latere beroepskeuze.
kavaro55 op 3 februari 2007:
Schitterend boek waar het alledaagse hand in hand gaat met het magische, het grootse of het lugubere. De vele personages uit het geslacht zijn prachtig uitgetekend. Met spijt komt men aan de laatste bladzijden.
Tamara Briers op 28 november 2006:
Eenmaal gelezen, zal dit boek je blijven achtervolgen. De schrijfstijl is adembenemend en onwaarschijnlijk. Zo'n leeservaring zal mij nog maar zelden overkomen. Literatuur van de hoogtse plank!
Peter Desmet op 5 mei 2006:
Als je één Latijns-Amerikaans boek dient te lezen is het inderdaad Marquez' meesterwerk. Het boek speelt vooral in Aratacata waar de burgemeester onlangs aan de gemeenteraad het voorstel deed om de naam van de gemeente in Macondo te veranderen. Reden: door iedereen wereldwijd gekend. Het is (voorlopig) niet bekend of de gemeenteraad akkoord gaat
ann moens op 24 maart 2006:
Een boek dat je meesleurt in een op het eerste gezicht fantasierijke onbestaande wereld. Tot je de autobiografie van Marquez leest en verwonderd vaststelt dat de kleurrijke figuren uit zijn meesterwerk niet volledig aan zijn fantasie ontsproten zijn. Een absolute aanrader!
Miriam Lambaere op 16 februari 2006:
Dit is en blijft voor mij een van de grootste werken van de 20ste eeuw. De vertelkracht en de schrijfstijl zijn onovertroffen. Het straalt het magisch realisme van Latijns Amerika uit. Om te lezen en te herlezen. Om te hebben en te houden.

Gelezen door: Sam De Meulder (1 boeken)

Zo’n drie jaar geleden was ik op familievakantie in het zonnige zuiden van Frankrijk. Mijn moeder had me het boek Honderd Jaar Eenzaamheid van een grote Zuid-Amerikaanse auteur aangeraden. ‘Wereldliteratuur!’ zei ze nog. Op een strandstoel aan de rand van het zwembad nam ik het boek voor het eerst vast. De titel klonk niet echt opbeurend en de man op de achterflap had veel weg van Saddam Hoessein.

Met moeders woorden in het achterhoofd begon ik toch aan het epos. Vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht. Wat een geniaal verteller!
Het boek begint met de stamvader van het geslacht Buendia, José Arcadio Buendia. De familie groeit en maakt ongelooflijke dingen mee. Marquez doet je met lange maar gemakkelijk te verteren zinnen, dingen geloven die de realiteit overstijgen. De sfeer die in het boek wordt opgeroepen doet je dromen van het kleurrijke Zuid-Amerika. Het boek is op 40 jaar tijd zo’n 30 miljoen keer over de toonbank gegaan. En nu begrijp ik waarom. Het is een allesomvattend verhaal: humor, erotiek, tragedie, liefde,…

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Nog te lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: "Tot dan toe was het niet bij hem opgekomen dat de literatuur het beste speelgoed was dat er ooit was uitgevonden om mensen voor de gek te houden, zoals Alvaro hem bewees tijdens een wilde nacht."

Een familiekroniek waarin het dorp Macondo gesticht wordt door de stamvader van de Buendia's en tenietgaat met het sterven van de laatste telg.De stijl van het boek is mijn stijl niet. Het geforceerd intellectualisme van de drie decennia volgend op WO II. Alles moest extravagant en avant-gardistisch zijn. Het boek is een opeenstapeling van onmogelijkheden, onwaarschijnlijkheden en symbolen. Persoonlijk lees ik graag en boek waarbij je kunt meedenken met de schrijver en zijn onderwerp, met de thema’s die hij in zijn werk ontwikkelt. Bij Marquez moet je nadenken, niet meedenken, nadenken om überhaupt de centrale thema’s in zijn roman te ontdekken. Je moet als het ware de rebus van zijn boek oplossen om te weten waarover het gaat. Toen ik 20 was vond ik die dingen geweldig. Je kon urenlang in een bruine kroeg discuteren over de betekenis van de symboliek waarbij de originaliteit van de verklaringen recht evenredig steeg met de evolutie van het promille, maar ik heb het met dit soort boeken wel gehad.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: labeaume