De gevangene van de hemel

Gelezen door: Marie Van Ongeval (1 boeken)

Citaat: ""Als ik nu eens in onderbroek de etalage zou decoreren, wie weet of het zou lukken om een vrouwelijk specimen, belust op literatuur en heftige emoties, naar binnen te lokken om geld uit te geven, want zij die het kunnen weten, zeggen dat de toekomst van de literatuur afhangt van de vrouwen en God is mijn getuige dat de dienstmaagd die de woeste aantrekkingskracht van dit goddelijke lichaam kan weerstaan nog geboren moet worden”, declameerde ik."

De nummer drie in de reeks intrigerende boekwerken van Zafón speelt zich af in het Barcelona van de jaren ’50, in het nostalgische boekwinkeltje van Daniel Sempere. Als er op een dag een merkwaardig type binnenstapt, leidt dat tot vragen, tot de wil om het verleden op te graven, wat het begin is van een confrontatie met het levensverhaal dat uit de mond rolt van Daniels beste vriend Fermín. Het gaat meteen een decennium terug, waar Fermín nog door het leven ging als gevangene nummer 13. Wat volgt is een lange beschrijving van het dagelijkse leven in de kerkers waarin heel wat duidelijk wordt over het verband tussen de twee hoofdpersonages.

Hoewel Zafón een meesterverteller is, heeft het boek mij toch niet helemaal ingenomen zoals zijn eerste bestseller De schaduw van de wind dat deed. Door de passage in de gevangenis dat naar mijn mening een te groot deel van het boek bezette en doordat de spanning en de opheldering van alles enigzins op zich lieten wachten, ontbrak voor mij de betovering en datgene waardoor ik in een boek gezogen word. Voor mij was het geen pageturner, maar de manier waarop de auteur de sfeer schetst, prachtige, ellenlange zinnen creëert alsof ze uit een dichtbundeltje komen, hoe in elk werk zijn passie voor boeken naar boven komt en hoe hij de personages in allerlei mysteries verwikkelt, weet iedereen die van lezen houdt te charmeren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Barclona