De terugkeer van de groene goden

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Maar ik voel mij gelukkig, Aznavour,/ want toen ik geboren werd, wàs jij al geboren,/ en je was als Armeniër geboren, Aznavour, meer dan ooit ben ik gelukkig vandaag,/ omdat wij beiden Armeniërs zijn, jij en ik. uit "Aznavour, Aznavour". "

Wahé Arsèn (geb. 1978, te Yerevan, Armenië), pseudoniem van Wahe Arami Arsenyan, is reeds zes jaar docent anderstalige literatuur aan de Staat Universiteit van Yerevan. In 2004 is hij toegelaten als lid van de Armeense Schrijvers Vereniging. Zijn gedichten verschijnen geregeld in kranten en literaire tijdschriften. Naast doceren en dichten, houdt hij zich bezig met het maken van literaire vertalingen uit het Engels. Er zijn tot op heden twee dichtbundels van zijn hand verschenen in Armenië.
In zijn gedichten ontleedt hij zowel de samenleving om hem heen, als zijn eigen innerlijke wereld, met een pijnlijke nauwgezetheid. In 2002 won hij de nationale prijs voor de 'Beste dichter-student'. In 2006, won hij de jaarlijkse poëzie prijs van de internationale schrijversvereniging PEN. De Jambe Poëzieprijs werd hem in 2010 in Nederland toegekend. Wahé Arsèn vertegenwoordigt een nieuwe generatie Armeense dichters, die is opgekomen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, toen Armenië een onafhankelijk land werd.

Zijn poëzie breekt met de klassieke Armeense dichtkunst met zijn strakke vormen en gedragen toon. Zijn rebelsheid uit zich niet alleen in de dichtvorm, maar ook in de inhoud en de beeldspraak. Ook met lyriek springt hij heel kwistig om. Heftige emoties en flamboyante beelden kleuren elk gedicht. Ook heeft hij enkele bladzijden aan aforismen toegevoegd.
Een van de mooiste gedichten uit de bundel vind ik persoonlijk Aznavour, Aznavour. In dit gedicht, een mooie ode trouwens aan Charles Aznavour, bevindt het ik-personage zich op een autoverkoopplaats die grenst aan een kerkhof. Op de autoradio hoort hij dat de omroeper over Charles Aznavour in de verleden tijd spreekt. De man verbetert zijn linguistische misstap haast onmiddellijk, maar het ik-personage is al aan het reflecteren over leven en dood. Zeer mooi. De bundel in zijn totaliteit ademt wel een zeer weemoedige sfeer uit.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Yerevan,