Ik, Zlatan

Gelezen door: Gilou Ghesquière (1 boeken)

Citaat: "Je kan een man uit een getto halen, maar een getto niet uit een man."

Een geniale gek, een ordinaire straatvechter uit het getto van Malmö, maar ook een artiest met de bal én een groot kind. Dit boek is vaak heel confronterend en gaat geen enkel thema uit de weg!

Veel voetballiefhebbers worden in vervoering gebracht door zijn fabelachtige doelpunten, nog meer kunnen hem niet uitstaan. Maar één ding staat vast: Zlatan Ibrahimovic, ook wel Ibracadabra genoemd, is met zijn schitterende techniek en dito afwerking een gesel voor iedere verdediger die tegen hem speelt.

Het boek Ik, Zlatan is een biografie over een wereldbekende Zweedse voetballer, Zlatan Ibrahimovic. Zlatan groeide op in Malmö, meer bepaald in de gure achterbuurt Rösengard. Zijn familie had het niet breed, maar na enkele zware inspanningen konden ze de kleine Zlatan toch inschrijven bij de plaatselijke voetbalploeg. Hij had, zacht uitgedrukt, talent. Jammer genoeg had hij een ietwat speciaal karakter. Vele jeugdtrainers wisten niet wat ze met de kleine Zlatan moesten aanvangen...Door zijn ijzersterk doorzettingsvermogen raakte hij toch aan de top en nu is hij zelfs één van de best betaalde voetballers ter wereld.

Vanaf het begin word je in het verhaal meegezogen. Zelf weet je voor welke topploegen Ibrahimovic allemaal heeft gespeeld, maar in het boek kom je ook te weten waarom hij telkens veranderde van ploeg, met wie hij goed opschoot, welke managers hem hebben bedrogen...
De auteur wisselt ook goed af tussen zijn privéleven en zijn voetbalcarrière. 
Elk hoofdstuk kent een trage start, maar na enkele pagina’s word je al helemaal door het verhaal opgeslorpt. Het einde van ieder hoofdstuk is wel altijd een cliffhanger. Als je voor het slapengaan nog dat ene hoofdstuk leest, verlang je al naar de volgende avond!
Omdat Ibrahimovic een zeer onvoorspelbaar persoon is, zit ook het verhaal vol onverwachte wendingen.

Vaak zit je weer te glimlachen wanneer Ibrahimovic weer één of andere dolle frats met zijn ploegmakkers of supporters uithaalt.

Persoonlijk vind ik het boek een topper! Ik kan me niet voorstellen dat een voetbalsupporter ontgoocheld zal zijn wanneer hij de biografie leest. Zelfs niet voetballiefhebbers zullen door dit aangename boek gefascineerd zijn.
Henk Spaan vat het boek perfect samen met zijn uitspraak die op de cover te zien is. “Onmogelijk mens, uitstekend boek!”

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Petra Van Loocke (32 boeken)

Citaat: "Op een dag viel ik op het kinderdagverblijf van een dak. Ik had een enorm blauw oog en rende naar huilend huis. Ik verwachtte een aai over mijn bol of toch op z'n minst een beetje troost. Ik kreeg een paar flinke draaien om mijn oren. "Wat moest je toch ook op dat dak?""

Ik zal niet snel een autobiografie lezen, maar omdat ik zoveel respect heb voor de voetballer Zlatan Ibrahimovic, waagde ik me toch aan dit boek. Het leest zeer vlot omdat het niet moeilijk geschreven is. Heel toegankelijk. Het is alsof je het hem zelf hoort vertellen.

Ibrahimovic, zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder groeide op in een arme immigrantenwijk in het Zweedse Malmo, wist al op jonge leeftijd profvoetballer te worden. In dit boek vertelt hij zijn verhaal, van straatjongen in een migrantenwijk tot wereldster en enfant terrible van het profvoetbal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: