Vespasianus 1 - Tribuun van Rome

Gelezen door: Bart Verdeyen (583 boeken)

Citaat: "Vespasianus stond tussen Magnus en Corbulo in het centrum van de Romeinse verdedigingslinie. Hij keek hoe de Thraciërs zichzelf steeds bloeddorstiger maakten. Ze hadden een gewonde Thessaliër gevonden die te ver weg lag om opgehaald te worden. Ze hadden een touw om de polsen van de ongelukkige gevangene gebonden. Hij werd overeind gehouden door twee mannen die aan weerszijden aan het touw trokken, alsof de Thessaliër was gekruisigd. Om hen heen danste een groep joelende krijgers die met hun rhomphaiai zwaaiden.
'Niet wegkijken, jongens!' brulde Corbulo. 'Kijk en huiver, dan weet je wat ze met gevangenen doen!'"

Titus Flavius Vespasianus verlaat op zestienjarige leeftijd zijn familie en probeert carrière te maken in Rome. Keizer Tiberius heeft zich afgezonderd van de buitenwereld en de pretoriaanse wacht heeft de feitelijke macht in handen. Hun leider is de sluwe en meedogenloze Seianus, die elke vermeende tegenstander op een sluwe manier uitschakelt.
In Rome worden Vespasianus en zijn oudere broer geholpen door hun oom Gaius Pollo, een ex-praetor die over een uitgebreid netwerk beschikt waarvan beide broers gebruik willen maken. Via zijn oom komt Vespasianus in contact met Antonia, een vrouw met heel veel invloed, ook in de hoogste kringen. Hij ontmoet er de knappe Caenis, de secretaresse van Antonia en wordt tot over zijn oren verliefd. Wanneer Caenis ontvoerd wordt door de pretorianen, gaan Vespasianus en Caligula (!) Caenis bevrijden. Tijdens deze raid sneuvelt er een ontvoerder en wordt Vespasianus herkend door Seianus. Hij moet vluchten en wordt tribuun bij een legioen aan de grens met de Balkan. Daar moeten ze het opnemen tegen opstandige Thraciërs en maakt Vespasianus kennis met de ruwe en genadeloze wereld van het slagveld. Hij wordt ook hier, ondanks de grote afstand van Rome, geconfronteerd met de macht van Seianus.

Dit is het eerste deel van een reeks met Vespasianus in de hoofdrol. Het geeft een prachtig beeld van het Rome van de eerste eeuw na Christus, waarin corruptie, brood en spelen en allerlei intriges het dagelijks leven bepaalden. Een echte aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: GVN (9 boeken)

Eén van de vele boeken over die periode. Maar ook één van de betere. Vlotte schrijfstijl, een opgebouwd verhaal. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: GVN (9 boeken)

Citaat: "Vespasianus slachtte alle vrouwen af die voor zijn schild kwamen. Zonder greintje medelijden doodde hij jonge, oude, mooie en lelijke, afgetobde vrouwen. Het maakte geen verschil voor hem, want hij was van haat vervuld en verkild van woede."

Boeiend tot de laatste pagina. Fabbri is een meester in het beschrijven. Alsof je in een teletijdmachine zit. De gevechtsscènes zijn soms wat te bloederig, maar goed.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Hendrickx (120 boeken)

Citaat: "Vespasianus stopte en hield zijn adem in. Hij vergat alles en staarde vol ongeloof in de diepte. Zoiets magnifieks had hij nog nooit gezien. Pakweg vijf mijl verder, gekroond door een dikke bruine wolk die gevormd werd door een half miljoen kookvuren en giftige walmen van talloze smidsen en looierijen, bevond zich een stad, waarvan de zeven heuvelen omringd waren door enorme muren en torens van rode baksteen. Vespasianus zag het hart van het machtigste rijk ter wereld: Rome. 'Ik herinner me dat ik hier veertig jaar geleden vol verbazing stopte. Ik had toen jouw leeftijd en reisde met mijn moeder naar Rome,' zei Titus terwijl hij te paard naast Vespasianus ging staan. 'Een man die Rome voor het eerst ziet, voelt de kracht van die stad en tegelijkertijd zijn eigen nietigheid. Hij beseft dan dat hij maar twee keuzes heeft: de stad dienen of eraan teloorgaan, want negeren is onmogelijk.' Vespasianus keek zijn vader aan. 'In dat geval heb ik geen keus,' zei hij zachtjes."

Met dit boek geeft Robert Fabbri de jonge jaren weer van Titus Flavius Vespasianus. De profetie zegt dat deze jongen een groots man zal worden. Wanneer Vespasianus samen met zijn broer Sabinus in Rome arriveert, om daar via zijn oom carriere te maken, worden de beide broers betrokken in de politieke intriges van Rome. Seianus, een vertrouweling van keizer Tiberius, manipuleert de keizer en probeert op sluwe wijze en door complotten te smeden, de macht over te nemen om zelf keizer te worden. Sabinus krijgt een plekje in de keizerlijke munt, om zo de fondsen van Seianus in de gaten te houden. Vespasianus wordt ingelijfd als militair om strijd te leveren tegen de Thracische stammen en ondertussen bewijzen te vinden dat Seianus smeergeld geeft aan deze stammen om een opstand uit te voeren tegen Rome. Het boek geeft een sfeerbeeld weer van het Romeinse (decadente) dagelijkse leven, maar geeft ook een waar beeld weer van de Romeinse militaire gevechtsstrategie. Als lezer wordt je ondergedompeld in het oude Rome.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (548 boeken)

Interessante historische roman rondom een 16-jarige in het jaar 9 na Christus. Ondanks zijn leeftijd vecht deze Romein zich door diverse levensbedreigende situaties en raakt hij in de gunst van diverse belangrijke figuren in het keizerrijk. Vlot geschreven en boordevol info over de Romeinse samenleving, die bijzonder wreed en complotrijk overkomt. Moord, doodslag en overdadig bloedvergieten bij de vleet.

In de volgende delen krijgen we beslist een kijk op de opgang van deze "Superman" tot keizer van Rome. Eens je in het verhaal opgaat, is alles best te verwerken en kijk je al uit naar een volgend deel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rome