POORTWACHTER WOORDWACHTER

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "Poortwachter Woordwachter is een persoonlijk, eigenzinnig eerbetoon aan Ivo Michiels. Het heeft geen academische of biografische aanspraken. Ik had de idee opgevat om enkele beschouwingen een tweede leven te geven, omdat ze vaak moeilijk terug te vinden zijn."

In het Franse Le Baroux is op 7 oktober 2012 schrijver Ivo Michiels overleden. Michiels - geboren1923- als Henri Ceuppens - maakte vooral naam met experimenteel werk, zoals 'Het boek alfa'. Hij werd 89 jaar oud. Ivo Michiels schreef het vijfdelige De alfa-cyclus en begon daarna aan zijn tiendelige Journal brut, waarvan in 2001 het laatste deel verscheen. 'Het Afscheid' stond de jarenlang op de verplichte literatuurlijst in de middelbare school. Gesprekken met Ivo Michiels, van de hand van Sigrid Bousset. In een inleidende tekst tot zijn postuum verschenen roman Maya Maya, droomt de bijna negentigjarige zo waar van een nieuw begin, een nieuw Boek Eén, “een herhaling van de herhaling van de herhaling, dat wil zeggen van een stilstand in het ijvervurig voortschrijden binnen de jaren”. Dit “lebensbejahende” testament (“voorbarig postuum”) stuurde hij één maand voor zijn dood naar zijn uitgever. Het was “dankzij enige inspanning” tot stand gekomen. Tevens verscheen rond zijn negentigste verjaardag de prachtige hommage Poortwachter Woordwachter. Auteur van dit degelijke en informatieve werk is Lukas De Vos (°1949) hoofdjournalist bij VRT, medewerker van Knack, oud-hoofdredacteur van Restant, en bezieler van de Arkprijs van het Vrije Woord. Hij schreef talrijke werken over letterkunde, film, ideologiekritiek, geopolitiek, semiotiek en kunstfilosofie. Hij redigeerde in 1980 Ivo Michiels’ essaybundel Een letterwerker aan het woord. Lukas werkte met Ivo Michiels samen bij het Nieuw Vlaams Tijdschrift en bestudeerde Michiels’ filmische inbreng bij Roland Verhavert en André Delvaux.

Poortwachter Woordwachter, Een betekenis van Ivo Michiels (1923-2012) bevat kritische bijdragen en gesprekken met kenners als Jan M. Maes, Roland Verhavert, (kersvers laureaat van de prijs van verdienste Vlaamse filmpers) en Yves T’Sjoen over het vroege werk van Michiels, over deAlfa-cyclus, de Journal Brut-cyclus, Maya Maya, zijn filmactiviteiten en zijn betrokkenheid in de kunststromingen van de jaren zestig. Persoonlijke foto’s geven een menselijk inzicht in zijn levensloop. Een lang interview met Ivo Michiels ontrafelt ten slotte zijn historische ontwikkelingsgang. Lukas schrijft gedreven en vlot. Wie zijn werk een beetje kent, Heen uit 2012 en DOEK uit 2010, bijvoorbeeld, weet dat hij heel secure eerbetonen brengt aan geliefde of minder geliefde grootheden die letterlijk heen zijn gegaan. In Poortwachter Woordwachter zet hij professioneel maar ook emotioneel Ivo Michiels neer als een kosmopolitisch, breeddenkend en humaan kunstenaar, die immer zijn horizond wou verbreden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Le Baroux