Palestine

Gelezen door: Eline Van Gent (1 boeken)

In november ging ik met een groepje van zeven mensen naar Palestina op een soort van studiereis over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Tien dagen lang doorkruisten we de Palestijnse gebieden en we hebben er met Palestijnen en Israëli’s gepraat om een beter zicht te krijgen op het Palestijnse leven onder de Israëlische bezetting. Het ging over de Muur, soldaten, militaire checkpoints en oorlog, maar ook over waterpijpen en humor.

Voor ik vertrok, kreeg ik van mijn vriend een strip cadeau: Palestine van Joe Sacco. Sacco is een Maltees-Amerikaanse oorlogsjournalist die zijn ervaringen in oorlogsgebieden altijd in stripvorm beschrijft. Palestine schreef hij na een maandenlang verblijf ter plaatse in 1991-1992, ten tijde van de Palestijnse opstand of “intifada”. Het leuke aan dit soort van reportages is dat je complexe materie verteld krijgt in tekst én beeld.

Terug uit Palestina las ik het stripverhaal in één ruk uit. Het viel me op hoe authentiek de beelden van Sacco zijn. Zijn gedetailleerde zwart-witprenten geven je het gevoel dat je ter plaatse bent. Veel details in zijn werk had ik tijdens mijn de reis ook beleefd, zoals de mierzoete thee die Palestijnen je altijd aanbieden en de kinderen die je overal op straat aanspreken en je naam vragen (“Hello! How are you! What’s your name?”). Sacco laat de gewone mensen aan het woord. Wat zij aan hem vertelden in 1991-1992, is vaak letterlijk wat ze ons meer dan tien jaar later vertelden.

Palestine is een aanrader. Voor iedereen die wat inzicht wil in de complexe situatie in het Midden-Oosten zonder zich door saaie teksten te hoeven werken, én voor iedereen die van strips houdt.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Patrick Malfliet op 30 november 2006:
Ik las het boek in de Nederlandse vertaling Onder Palestijnen en was zo onder de indruk dat ik het af en toe opzij moest leggen om even te bekomen. Het heeft dan ook weken geduurd eer ik er door was. Je kan niet zeggen dat je van dit boek "genoten" hebt, want daarvoor is er te veel miserie, dreiging en geweld aanwezig; maar het is een absolute aanrader voor iedereen die meer in strips zoekt dan flauwe "Kiekeboe-humor".
leesbeest op 15 november 2006:
Het boek is inderdaad een gruwelijke getuigenis van een vreselijk bestaan in de bezette gebieden. Het boek is hier en daar van humor gespeend. Dat het in stripvorm is maakt het heel sterk. Zo sterk dat ik het niet in één keer kon lezen maar telkens in stukken die eerst wat moesten bezinken. Zeker een aanrader en naar mijn gevoel nog steeds actueel.