Stoner

Gelezen door: Gerd Boeren (21 boeken)

Citaat: "Binnen een maand wist hij dat dit huwelijk een mislukking was. En binnen een jaar gaf hij de hoop op dat het beter zou worden."

Van het allereerste begin tot de allerlaatste letter is dit een boek om van te genieten, van de taal, van de personages, van de ideeën. Er staat geen woord te veel in, het is intens en integer, Stoner is één van de mooiste romanpersonages die ik ken. Precies daarom ben ik zo blij met het verkoopsucces van uitgerekend dit boek. Het lijkt me zo’n boek dat de wereld mooier maakt. Veel boeken zijn leuk om lezen, maar tegelijk vrijblijvend. Dit boek niet. Dit boek beklijft, is in staat je anders naar het leven te laten kijken. Ik vrees dat het nooit meer uit mijn persoonlijke top vijf raakt. Al hoop ik het wel. Maar nog mooiere boeken, zouden die wel bestaan?

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
els lens op 30 mei 2016:
Ja, hoor. Er bestaan veel mooiere boeken.
ingrid op 10 mei 2016:
ja, ze bestaan: "En de liefde" van Douglas Kennedy.

Gelezen door: Fons Mariën (190 boeken)

De titel Stoner is de naam van het hoofdpersonage van dit boek, William Stoner. Het is een klassiek verteld levensverhaal van de jeugd tot het overlijden van Stoner. Hij groeit op als enig kind in het begin van de 20ste eeuw in een boerengezin, hij krijgt de kans aan de universiteit van Columbia te studeren, hij er kiest er voor de studie Engelse letterkunde tot ongenoegen van zijn ouders. Stoner kan na zijn studies zelf aan het werk als docent aan de universiteit, hij ontmoet een jonge vrouw - Edith. Ze krijgen een kind, Grace, maar het wordt een ongelukkig huwelijk waarin geen passie is en weinig communicatie tussen de echtgenoten bestaat. Stoner is wel een toegewijd docent, maar er ontstaat een ernstige onenigheid met een collega i.v.m. een student. Wanneer hij vervolgens een passionele relatie begint met een ex-studente komt hij nog meer onder druk te staan.

Stoner komt wat mij betreft heel traag op gang, met een lang uitgesponnen verhaallijn. Het duurt zowat 150 pagina's voor er enige spanning in het verhaal komt (het is natuurlijk niet bedoeld als thriller, maar toch).  Oorspronkelijk verscheen het boek in 1965, de auteur overleed in 1994. Alom wordt dit boek geprezen na een heruitgave in 2006 (in de VS), maar dit oordeel kan ik niet beamen. Wel boeiend bij momenten maar niet adembenemend.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
karin bosteels op 6 augustus 2014:
Ik was - wegens de recensies - met torenhoge verwachtingen aan dit boek begonnen, maar die werden helaas niet helemaal ingelost. De taal is mooi maar in het verhaal zit niet echt schwung: het is de geschiedenis van een man die leeft voor de literatuur en een goed docent is, maar het echte leven compleet aan zich voorbij laat gaan.
Marilees op 10 augustus 2013:
Inderdaad niet adembenemend, wel aangrijpend op sommige momenten.
Agnes Poesen op 25 januari 2013:
Een van de mooiste boeken die ik in 2012 mocht lezen. Schitterend in zijn eenvoud!

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Citaat: "'Wanneer we geconfronteerd worden met het mysterie van de literatuur, en met haar onbeschrijflijke kracht, behoren we de bron van die kracht en dat mysterie te ontdekken. Maar, wat kan dat, uiteindelijk, voor nut hebben? De literatuur houdt ons een moeilijk te doorgronden en niet neer te halen sluier voor. En daar achter die sluier is voor ons slechts de rol van aanbidder weggelegd, die niet in staat is zich aan haar macht te onttrekken.
"

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde - en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft opgespeeld.

Stoner heeft mijn hart gestolen, vanaf de eerste pagina werd een band gesmeed. Het is geen vrolijk verhaal, maar een verhaal omhuld door tristesse en eenzaamheid. Hij maakt keuzes, en de daarbij horende consequenties. Het is een verhaal van een eenvoudige boerenzoon die op de universiteit zijn liefde voor literatuur ontdekt, en daar voel je ook de passie van de schrijver. En zoals er op de achterflap staat geschreven :"Stoner is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man".

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Birgit Reynaert (7 boeken)

Wat een  heel saai boek had kunnen worden, bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Misschien komt het door de schrijfstijl of door de manier waarop het verhaal verteld wordt, maar in ieder geval vond ik het een heel leuk boek om te lezen.

Stoner is het hoofdpersonage over wie het verhaal gaat. Stoner groeit op in de boerderij van zijn ouders, die hem naar de universiteit sturen om er Landbouwkunde te studeren, maar na een jaar veranderd hij van studies en kiest hij voor Literatuur. Hij is een goede student en na zijn studies, mag hij lesgeven aan diezelfde universiteit. Hij ontmoet ook Edith, wie hij ziet als de liefde van zijn leven. Ze trouwen en ze krijgen een dochter, Grace. Zoals ik al zei, kon het een heel saai boek zijn, omdat er weinig actie, spanning en liefde in zit, mar het is wel een heel goed verhaal.

Ik hield wel van Stoner als hoofdpersonage en ik had het gevoel dat ik me kon inleven in hem. Hij is een koppig man, die altijd zijn mening zal verdedigen, ook al kan dat nadelig worden voor hem. Walker is bijvoorbeeld een student van hem tijdens zijn seminarie. Alle studenten moeten een presentatie doen en Katherine is normaalgezien de laatste student die haar presentatie moet doen, maar Walker blijft zijn presentatie maar uitstellen en uitstellen tot dat de laatste weken naderen en Katherine er geen probleem mee heeft om haar presentatie voor die van Walker te houden. Wanneer Walker dan zijn presentatie houdt, breekt hij volledig Katherine's presentatie af en wordt Stoner kwaad op hem, wat uitmondt in een onvoldoende voor Walker. Lomax, Walkers begeleider, gaat daar niet mee akkoord en vraagt om zijn resultaat te veranderen, maar Stoner wil niet toegeven. Hij zorgt er ook voor dat Walker niet slaagt voor zijn doctoraatsverdediging. Op dat moment had dat niet zo heel veel invloed, maar wanneer Lomax het hoofd van het departement wordt, zorgt hij ervoor dat Stoner alleen maar in de laagste jaren les mag geven op heel onregelmatige uren.

Ik hield ervan hoe Stoner met al die situaties omging, omdat ik soms het gevoel had dat veel mensen hem in de weg stonden, zoals Edith, Walker en Lomax. Maar hij had wel een goede vriend, Gordon. Ik denk eerlijk gezegd dat hij een ellendig leven had, omdat zijn vrouw niet echt van hem hield en Lomax het hem niet altijd even gemakkelijk maakte, maar hij vond wel tijdelijk geluk bij Katherine en hij had zijn goede vriend, Gordon.

Dit is een boek dat ik ten zeerste aan anderen zou aanraden om te lezen.


 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Els Boussemaere (1 boeken)

Prachtig geschreven met een mateloze hang naar tristesse maar zo levensecht. Enkele zinnen om te koesteren. Het leven zoals het is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marilees (1 boeken)

Ik ben er met grote verwachting aan begonnen, maar het boek heeft me enigszins ontgoocheld. Niet omwille van het thema, maar eerder omwille van de vertelstijl. (Vond ik niet zo lovenswaardig.) Natuurlijk komt de droefheid en het verdriet van het leven van William Stoner tot uiting in het boek, maar niet beter dan in andere boeken in dit genre. Persoonlijk vond ik het wat overroepen. De omschreven perioden van zijn gezinsleven zijn wel intriest en treffend. De omschrijving van zijn beroepsleven, daarentegen, vond ik niet zo noemenswaardig. Eerder banaal, ik denk dat er vele mensen zulk onbetekenend leven slijten. Gelukkig had hij nog enigszins "sociale omgang", ook al was het maar met enkelingen. Ik zou dit boek nooit in mijn top 10 vermelden, maar heb het toch uitgelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: marleen (12 boeken)

Citaat: "Zoals alle geliefden spraken ze veel over zichzelf, alsof ze daardoor de wereld die hen mogelijk maakte beter begrepen."

Schitterend boek over William Stoner. Een boerenzoon die leefde aan het einde van de 19de eeuw. Op de universiteit wordt hij aangevallen door het 'literatuurvirus'. Hij besluit zijn studies landbouwkunde stop te zetten en zich te wijden aan de literatuur. Doorheen heel zijn leven blijft dit zijn grote liefde en passie. Hij kent veel teleurstellingen in de liefde en op het werk maar zijn grote passie 'boeken' blijft overeind.

Een schitterend traag boek dat je onderdompelt in poëtische zinnen, passies, verbroken liefdes. Een boek om te hebben, te koesteren te herlezen. En ja, boeken en literatuur kunnen het verschil maken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "[Liefde] was noch een passie van de geest, noch van het vlees. Het was eerder een kracht die deze allebei omvatte, alsof het de materie van de liefde betrof, de specifieke substantie ervan."

Stoner doet iets gewaagds voor z'n tijd: hij besluit als boerenzoon een academische opleiding Taal-en Letterkunde te volgen. Hij verlaat dus z'n familiebedrijf en stort zich op de letteren. Hij wordt er zelfs hoogleraar. Deze transitie gaat verbazingwekkend gemakkelijk, z'n vader protesteert niet. De jaren die volgen zullen echter moeilijker blijken. Zo krijgt hij tegenkanting van de oorlog, de voorzitter van z'n vakgroep (Lomax geheten), de liefde.. Hij trouwt met een interessante vrouw, Edith, die na het huwelijk al haar gloire verliest en frigide wordt. Eens gesetteld vallen alle maskers af, zo blijkt. Gelukkig daagt er na verloop van tijd 'n jonge studente op die Stoners hart weer kan doen oplaaien. Stoner, de hype, werd overal bejubeld. Zoiets is vaak genoeg om me zover te krijgen het boek niet te lezen. Gelukkig waren er ook tegenkantingen. Het boek is te saai, er gebeurt niets en waar gaat dit in godsnaam over? Stoner leidt een normaal leven, zonder spectaculaire hoogvliegers of dieptepunten, maar dat maakt't net zo bijzonder.

Dankzij een droge, en toch intieme schrijfstijl en een stille rivier (diepe gronden, weet je wel) weet Williams een prachtig boek te schrijven dat je bij de lurven grijpt en mee de dieperik in sleurt. De moeite om te lezen. Het was bovendien m'n eerste Dwarsligger en ook dat is me beter dan verhoopt bevallen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3234 boeken)

Citaat: "De liefde voor de literatuur, voor taal, voor de geheimen van de geest en het hart, die zichzelf in de minieme, merkwaardige en onverwachte combinaties van letters en woorden toonden, in het zwartste en kilste drukwerk – de liefde die hij geheim haf gehouden alsof die illegaal en gevaarlijk was, daar begon hij voor uit te komen, eerst weifelend, toen vrijmoediger en toen trots."

Stoner vertelt het indringende levensverhaal van een doorsnee docent Engels: zijn liefde voor het vak van leraar en voor de literatuur, zijn mislukte huwelijk en een intense relatie met een studente, een ongelukkige dochter die vroeg zwanger raakt, oppervlakkige vriendschappen die slechts diepgang krijgen als iemand overlijdt. Het laatste hoofdstuk, waarin Stoner zelf overlijdt, plaatst zijn leven in perspectief. William Stoner, een simpele boerenjongen uit het kleine dorpje Boonsville, schrijft zich in 1910 in aan de Universiteit van Columbia. Niet lang na het afronden van zijn bachelorstudie, krijgt Stoner de mogelijkheid om door te studeren, zijn masterdiploma te halen en uiteindelijk zijn dissertatie te schrijven aan dezelfde universiteit. Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog, is William Stoner doctor in de Engelse literatuur. Zijn carrière verloopt vlekkeloos, maar is alles behalve spannend. Hij trouwt een jonge vrouw uit een nabijgelegen stad en stort zich met overgave op het leven als docent aan de Universiteit van Columbia. Daar blijft hij voor de rest van zijn leven werkzaam. Hoewel zijn huwelijk ongelukkig is en Stoner zelf ook niet de vrolijkste hoofdpersoon is, intrigeert het boek de lezer. Al snel wordt duidelijk dat het in het verhaal om een ding draait: de Engelse literatuur. Dit maakt hem soms vreemd en onbegrijpelijk, maar onderstreept vooral zijn eenzaamheid. En die eenzaamheid maakt hem sympathiek. De detaillering doet het hem in Stoner.

Een aangrijpende roman, prachtig verteld, in een heel knappe heldere taal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (403 boeken)

Citaat: "Stervenden zijn zelfzuchtig. Ze willen alle tijd voor zichzelf, net als kinderen."

Stoner is een universitair docent letterkunde. Hij stamt af uit een eenvoudig boerengezin. Zijn vader stimuleert hem om te gaan studeren aan de universiteit. Hij breekt zijn aanvankelijke studierichting (landbouwkunde) af en schakelt over op Engelse letterkunde. Stoner werkt voor kost en inwoning bij een neef van zijn moeder. Stoner wordt voor de eerste keer verliefd en wel op de taal en de literatuur.

Het centrale thema van de liefde zal later nog terugkeren (zijn eerste lief, zijn vrouw, zijn kind, zijn maitresse, zijn studenten, zijn vrienden) Met behulp van een docent start hij zelf een (beperkte) universitaire loopbaan. Dit leidt tot een even onvermijdelijke als ontroerende verwijdering tussen hem en zijn boerenouders. Zijn tweede verliefdheid minder gelukkig. Geheel verblind valt Stoner voor Edith Bostwick. Veel te snel trouwen ze en algauw blijkt dat dit huwelijk een mislukkig is. Niettemin baart Edith hem een dochter, Grace.

Aanvankelijk valt de volledige opvoeding op de schouders van Stoner, maar Edith vecht terug. Ze trekt Grace bij Stoner vandaan en laat haar gezag gelden. Grace en Stoner lijken op elkaar en laten Edith begaan. Mooi zijn de korte passages waarin Stoner en Grace samen in de studeerkamer zitten te lezen, hij met één gelukkig oog op het ingespannen gezichtje van zijn dochter, zittend aan haar eigen kinderbureau. Op de universiteit vindt hij twee vrienden én een vijand, Loomax. Op de universiteit vindt Stoner ook de echte liefde. Heel onhandig komt Catherine in zijn leven, één en al blinde passie. Loomax chanteert hem echter en na enkele jaren scheiden hun wegen. Hij heeft zijn vrouw nooit verlaten en ze leven zij aan zij verder, zonder liefde in een bittere verstandhouding... tot de dood hen scheidt.

Stoner is een intrigerend verhaal. Ogenschijnlijk leidt Stoner een saai leven, maar het is naar mijn gevoel een sterke figuur die de juiste keuzes maakt. Hij verliest zich niet in bijkomstigheden en hij maakt het beste van zijn leven door zich te focussen op zijn liefdes en vrienschappen. Stoner is een zinderende roman die met een krachtige ingetogenheid een diepe indruk gemaakt heeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elise Bex (1 boeken)

Zeer ontroerend!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: ingrid (42 boeken)

Citaat: "Op heel jonge leeftijd had Stoner gedacht dat liefde een absolute staat was, die men, als men geluk had, kon bereiken. Als volwassene had hij besloten dat het een schijnvertoning was, die je moest bekijken met geamuseerd ongeloof, mild informeel dedain en een verlegen makende nostalgie. Nu, op middelbare leeftijd, begon hij te ervaren dat het noch een genadige staat was, noch een illusie. Hij beschouwde het als een menselijk wordingsproces, een staat die keer op keer, dag in dag uit opnieuw werd uitgevonden en veranderd, door het verlangen, het verstand en het hart."

Een verhaal van eenzaamheid, liefde en teleurstelling. Het levensverhaal van een gewone man van wie je na 300 pagina's bent gaan houden. Een aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (103 boeken)

Citaat: "Pag. 87 : Binnen een maand wist hij dat dit huwelijk een mislukking was. En binnen een jaar gaf hij de hoop op dat het beter zou worden. Pag. 218 : In zijn 43ste jaar leerde William Stoner wat anderen, veel jonger, voor hem hadden geleerd : dat degene van wie iemand aanvankelijk houdt niet dezelfde is als degene van wie die later houdt, en dat liefde geen eindpunt is, maar een proces, waarin de een probeert de ander te leren kennen."

Wat een roman ! Krachtig, sober en helder, intelligent met scherp geanalyseerde karakters. Hoe Williams erin slaagt om het tragische leven van een grijze muis zo meeslepend te vertellen, zonder dat het ook maar één bladzijde saai wordt, is meesterlijk. Het verhaal stemt tot nadenken : je bent zelf verantwoordelijk voor je leven, doe er iets moois mee. 'k Ben blij dat de uitgeverij Lebowski dit pareltje van onder het stof heeft gehaald (oorspronkelijk uitgegeven in 1965 !) en opnieuw heeft uitgegeven. Een aanrader !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (480 boeken)

Aangrijpend verhaal, waarin een mensenleven eenvoudig en krachtig getekend wordt. Schitterende tekening van het hoofdpersonage, waarmee je al snel medelijden voelt, maar dat beeld moet je al snel bijstellen. Stoner overwint zware tegenslagen en diverse problemen en elke lezer zal hem wel degelijk blijven herinneren als een merkwaardig, levenskrachtig figuur. Een boek om te koesteren en vaak opnieuw te lezen, want voelen we ons niet allemaal op een ogenblik in ons leven wat verwant met William Stoner ? Fijne leeservaring !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Columbia, VS