Waanzinnen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Sla je woorden niet dood? Natuurlijk sla je woorden niet dood. Maar als je woorden niet doodslaat, leven ze, en als ze leven... Ze zaten in zijn hersenen . Hij voelde ze. Jezus ! Hoe vraten de woorden ze aan! "

André Baillon, een in Antwerpen geboren franstalige auteur (1875-1932), wordt door sommigen als het prototype van een mythisch schrijver gezien. 'De grootste schrijver die franstalig België in de eerste helft van deze eeuw heeft gekend', schreven enkele critici die in de jaren zeventig zijn werk herondekten. Wie was de schrijver André Baillon nu eigenlijk, die getourmenteerde auteur van In de piepzak, Waanzinnen en Doodzonde?

André Baillon werd op 27 april 1875 geboren in Antwerpen, en was op zijn zesde al wees. Hij werd opgevoed door een tante ("mademoiselle autorité", doch eens meerderjarig erft hij een aanzienlijk fortuin en start een nogal turbulente levenswijze, waar veel inkt over gevloeid is. Na zijn zelfmoord in 1932 wordt zijn werk niet meer herdrukt, maar zijn leven blijft het voorwerp van tal van hagiografieën, tot na 1976 zijn werk weer herdrukt werd. Frans Denissen schreef al eerder een biografie De gigolo van Irma Ideaal over deze auteur, en vertaalde -in samenwerking met anderen- zeven van Baillons romans (zestien in totaal), waaronder Het boek van Marie, Op klompen en Een doodeenvoudig man.

Voor de Belgicareeks vertaalde hij de novelle Des mots (Waanzinnen) [1927] en schreef er ook een uitvoerig nawoord voor waarin hij de auteur en zijn turbulent leven en werk gestalte geeft. In Waanzinnen beschrijft de door neurosen geteisterde schrijver zijn hallucinante gevecht om de woorden en om de stilte. De buitenwereld belaagt hem voortdurend zo denkt hij en dat beschrijft hij ook uitvoerig. Maar intussen voert hij zijn strijd met de dubbelzinnigheden van de geijkte taal en de dwaalsporen die zij uitzet. En wordt hij geplaagd door demonen en gedachten aan zijn vrouwen.

Voor wie nog niet eerder iets van Baillon heeft gelezen, krijgt in deze novelle een aardig idee van zijn afstandelijk ironische stijl en van de uit zijn eigen leven gegrepen onderwerpen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Frankrijk