Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Wij hadden ons eten op en ik zat sinds een uur aan de keukentafel, met het licht uit, en keek. Als hij het vanavond ging doen, dan was het tijd, meer dan tijd. "

Raymond Carver (1938-1988) was een grootmeester van het kortverhaal. Maar echt ingekort werden die verhalen door zijn vriend en lector Gordon Lish. Dat neemt niet weg dat literaire bonzen Carver als literaire voorbeeld van het genre beschouwen om er zelf een te schrijven of om een oordeel te vellen. Sommige van zijn verhalen zijn zo kort en cryptisch dat je ze best twee keer leest om de inhoud en de kritische beschouwing helemaal tot zijn recht te laten komen.

Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft uit 1976, bundelt een serie korte verhalen over de doorsnee Amerikaan in de buitenwijk, in het Amerika van de jaren zeventig. Hij schrijft op het eerste gezicht over banale zaken die door zijn pen een dusdanige intensiteit krijgen dat je je als lezer er soms ongemakkelijk gaat bij voelen. Carvers stijl werd indertijd omschreven als 'dirty realism'. Het kabbelende gezinsleven in die rustige, lommerrijke buitenwijken was toch niet zo smetteloos als de toenmalige Hollywoodfilms of tv-series wilden doen geloven.

Robert Altman verfilmde in 1993 enkele Carver-verhalen onder de titel Short Cuts, en die prent opende de ogen van vele Amerikanen. Anno 2012 heeft Carvers minimalistische stijl nog steeds niets aan kracht ingeboet. Daardoor voelt de lezer zich vaak een voyeur, als koppels kibbelen, flirten, of gewoon een nietszeggend gesprek voeren in bed of aan tafel. Carver kon dusdanig magistraal de kleine, realistische drama’s in doorsnee gezinnen schetsen dat ik er nog altijd kippenvel van krijg.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Hij was alleen zo mager, te mager voor zijn lengte, en je kon amper de roze streep over zijn flanken zien lopen, en zijn buik was grijs en week in plaats van wit en stevig, zoals het hoorde. Maar ik vond hem geweldig."

Raymond Carver is een grootmeester van het korte verhaal. In deze bundel toont hij zijn kunnen op meesterlijke wijze en fileert hij de Amerikaanse suburbs op chirurgische wijze. Carver is niet voor iedereen. Zijn zinnen zijn scherp, maar je moet veel tussen de lijnen lezen. De dialogen dragen het meeste werk en alleen al daarom moet je Carver lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: San Francisco