Het leven van een onbekende man

Gelezen door: leesbeest (64 boeken)

Citaat: "Hij weet van nu af aan dat de enige woorden die het waard zijn om te worden opgeschreven zich aandienen als spreken onmogelijk is. Zoals in het geval van die man en die vrouw, gescheiden door duizenden kilometers ijs, wier blikken elkaar ontmoetten terwijl de sneeuw traag neerdwarrelde."

Dit is het eerste boek dat ik lees van deze Russische schrijver maar zeker niet de laatste. De manier waarop in dit boek de twee verhalen worden samengebracht, het verhaal van de schrijver Sjoetov en het verhaal van de oude man Volski getuigt van een groot verteltalent.
Als Sjoetov wordt verlaten door zijn veel jongere vriendin besluit hij om na dertig jaar terug te keren naar Sint-Petersburg om daar zijn vroegere vriendin Jana op te gaan zoeken. Dat loopt uit op een teleurstelling want, anders dan hij had verwacht, is Jana niet dezelfde gebleven, alleen ouder, maar is het een energieke vrouw die eigenaar is van verschillende hotels. Ze behoort duidelijk tot de nieuwe Russen, de nieuwe rijken die baden in luxe. In het appartement van Jana maakt Sjoetov kennis met Volski, een oude man die wacht tot hij naar een bejaardentehuis wordt gebracht. Volski vertelt hem het verhaal van zijn leven. Een verhaal dat gaat over het leven onder de Sovjetdictatuur, over de oorlog en de belegering van Leningrad, over de repressie en de kampen maar vooral over zijn liefde voor Mira.
Makine is een kei in het verbanden leggen tussen de levens van zijn twee hoofdpersonen en laat op een dramatische wijze zien hoe het was om te leven onder het Sovjet-regime.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (253 boeken)

Naar aanleiding van ene bezoek aan Sint-Petersburg heb ik dit boek gelezen. Leuk als je dingen tegenkomt in het boek die je zelf gezien hebt of gehoord van de gids ter plaatse. Het verhaal van Sjoetov die van Parijs terugkeert naar Sint-Petersburg komt wat traag op gang en vond ik soms moeilijk. Alles werd duidelijk in het tweede deel van het verhaal, het verhaal van Volski. Hij woonde in Leningrad toen de oorlog uitbrak, de stad die afgesloten werd van de buitenwereld. Later voegt hij zich bij het leger ... Interessant, een stuk geschiedenis dat ik nauwelijks kende.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: sint-Petersburg