Dictators op de thee

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "‘Zonder moeite bedien ik nu vier schrijfmachines tegelijk. Met mijn tenen kan ik hameren op de toetsen. Binnenkort zal ik een wedstrijd houden tussen mijn voeten en mijn handen.’ "

In het voormalige Tsjecho-Slowakije worden door de Russen na de Tweede Wereldoorlog drie dorpen geëvacueerd om er oefenterrein van te maken. De bewoners worden ondergebracht in een hooghuis midden in het bos. De hoofdpersoon is Janos, die de functie van conciërge krijgt. De mensen leven decennia volstrekt afgesloten van de buitenwereld. De val van de Berlijnse muur bereikt hen met meer dan een jaar vertraging. Wanneer jaren na de val van de Muur het hooghuis leegloopt, op een klein groepje na, onder wie Janos met zijn vrouw, wordt de woontoren verbouwd en extra beveiligd. Janos heeft geen idee waarvoor, maar het blijkt een gevangenis te worden voor ex-dictators zoals Taylor, Kim Jung Il en Mubarak.

Een mooie vondst, die zeker actueel is. In hetzelfde boek slaagt de auteur er ook nog in het verhaal te schrijven over een schrijver die onder de grond in een bunker leeft en aan de lopende band verhalen produceert voor de bovenwereld. Met De tuinman van niemandsland en Heimwee heeft een kleur schreef Guus Bauer romans die uniek zijn voor de Nederlandse literatuur.  Dictators op de thee is een even sterk staaltje van deze auteur. Het idee om de dictators van de wereld samen in een geïsoleerd flatgebouw te verzamelen zal wel bij velen onder ons wel eens opgekomen zijn. Maar hoe maak je nu zo een gedurfd thema geloofwaardig in een leesbaar verhaal? Wel Guus Bauer heeft daar de ideale formule voor gevonden.

Met humor, poëzie en fantasie heeft hij een soort saga afgeleverd die door zijn vaardigheid in stijl en schitterend woordgebruik enorm lekker wegleest en de lezer toch een boodschap van ernst, de effecten van dictatuur op een land en een mens, meegeeft. Schrijfmachine: een autorequiem, opgedragen aan AFTh. gaat al evenzeer over dictatuur. In amper zeventien pagina’s schotelt Guus Bauer ons een volkomen nieuwe wereld voor waarin de schrijver in opdracht van een almachtige schrijft. Zonder ophouden wordt hij steeds opnieuw aangezet tot schrijven letterlijk met hand en voet: Dit verhaal is al fenomenaal uitgewerkt als de novelle.
Dictators op de thee bevat twee juweeltjes van woordkunst.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Tsjechië