Voltaire en de van Goghcombine

Gelezen door: André Oyen (3312 boeken)

Citaat: "‘Onze Westerse maatschappij drijft vooral op ontspanning en een beetje cultuur. Vooral cultuur van het lichaam. Aan sport en optredens geeft men tonnen geld. Het is echter vluchtig genot. Daartegenover staat een van Gogh, een Rembrandt, een Michelangelo. Het zijn onvervreemdbare waarden, waarvan de prijs gaandeweg zal stijgen. Ook het intellectuele genoegen van goede boeken is onschatbaar. Ze zijn de spiegel van de maatschappij en leggen dikwijls verborgen betekenissen bloot.’"

Hubert van Lier was jarenlang docent aan de Antwerpse Hogeschool en stichtte samen met Leo Geerts de Schrijversacademie. Hij was ook hoofdredacteur van het literaire tijdschrift 'Deus ex Machina' en is erevoorzitter van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen. Sinds het jaar 2000 publiceert hij thrillers en geeft hij lezingen rond dat genre. Vanaf 2003 is hij voorzitter van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM).

Voltaire en de van Goghcombine is reeds het vijfde boek waarin onderzoeksrechter Petra Van Geninden alias Voltaire en commissaris Marnix Van Velthoven zich in een zaak vast bijten. Van Velthoven is emotioneel een twijfelaar, helemaal geen stoere beslisser zoals de meeste collega’s denken. Hij woont nog altijd bij zijn moeder maar verlangt wel naar iemand om genegenheid en meer mee te delen. En die iemand zou wel eens iemand uit zijn directe omgeving kunnen zijn.

Onderzoeksrechter Petra Van Geninden met wie hij al een tijd samenwerkt is namelijk in een echtscheiding verwikkeld, en vermits er tussen hem en haar al een tijdje iets vonkt is verdere toenadering niet uitgesloten. Ingewijden noemden de onderzoeksrechter ook wel Voltaire. Wanneer die naam opgedoken was, wist niemand. Het had te maken met haar rationele aanpak van de dossiers zonder al te veel blabla. En die eigenschappen past ze niet alleen toe op dossiers.

Maar er is werk aan de winkel. Heel wat kapitaalkrachtigen waaronder een vriendenclubje van de Halewijnbank hadden belangstelling toen bleek dat er in Frankrijk heel wat onbekende werken van Gogh in particulier bezit waren. Een heleboel van Goghwerken konden voor een belachelijke prijs opgekocht worden, omdat het Van Gogherkenningsinstituut de bezitters een certificaat weigerde. Er wordt echter bekend dat het van Goghinstituut in Nederland zelf de werken wou kopen waardoor het in feite de echtheid van de werken erkende. Maar dan wordt er in Frankrijk een zekere mijnheer Mercier vermoord en in Antwerpen is er een dodelijk auto ongeluk gebeurd met vluchtmisdrijf.

Beide zaken schijnen verband met mekaar te hebben en ook nog met de van Goghandel. Niettegenstaande hun zevende hemelgevoel moeten Onderzoeksrechter Petra Van Geninden alias Voltaire en commissaris Marnix Van Velthoven de handen uit de mouwen steken en ook de andere speurneuzen zetten hun beste beentje voor. Gelukkig want een van de topfunctionarissen bij de politie blijkt banden te hebben met het louche vriendenclubje van de Halewijnbank.

Voltaire en de van Goghcombine is een spannende en vlotte misdaadroman waarin actualiteit over kunst en politiek verweven zijn met het dagdagelijkse leven in Antwerpen. Wie zot van A is mag dit boek zeker niet missen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen