Luna Mendax

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Luna Mendax is andermaal een sublieme historische thriller, bekroond met 4 sterren in de Vrij Nederland thrillergids 2011, in de Martin Borareeks.
Zo’n twintig jaar geleden begon de Italiaans-Amerikaanse Ben Pastor aan haar serie rond Martin Bora. Ben Pastor, in 1950 in Rome geboren, trouwde een Amerikaans militair en verhuisde naar Amerika. Ze stak heel veel energie in het personage van Martin Bora, een aristocraat in dienst van de Duitse Wehrmacht, een gehate nazi, maar evenzeer een integer man in een fout uniform. De schrijfster schetst een historisch accuraat beeld van het leven in Italie in oorlogstijd en gaat knap om met het probleem om van een vijand toch een aanvaardbaar en door de lezer als sympathiek ervaren hoofdpersoon te maken. Het zijn slechts fijnzinnige aanwijzingen waardoor de lezer ervaart wat hij werkelijk denkt en voelt.

Ook vanwege de ongewone setting is dit een belangwekkende detectivereeks. De fascisten houden in 1943 Noord-Italie in hun greep met behulp van de Duitsers. De bejaarde Vittorio Lisi zat in zijn rolstoel van het zonnetje te genieten, toen hij brutaal werd aangereden door een auto. Er staat effectief een kras op de sportwagen van zijn jonge, wulpse echtgenote en de fascisten pakken haar op wegens verdenking van moord. Of ze echt de dader is, daar moet Martin Bora achter zien te komen. De Italiaanse inspecteur Guidi helpt hem hierbij. Bora heeft quasi onmiddellijk een afkeer van de opgetutte weduwe, terwijl Guidi’s knieën wak worden in haar bijzijn.

De beschrijving van de samenwerking tussen deze twee tegengestelde mannen is adembenemend mooi. Bora heeft als Wehrmachtofficier de beschikking over mensen en middelen, terwijl Guidi voorzichtig moet laveren tussen nazi’s, fascisme en –  zijn moeder. Guidi heeft soms wel respect voor Bora, maar tegelijk is zijn afkeer voor diens werk als Wehrmachtofficier –waaronder de deportatie van joden– onnoemelijk groot. Guidi weet niet dat ook Bora zoekt naar een evenwicht. Als een rode draad loopt de pijn van Bora door het boek. De letterlijke pijn in zijn door granaatscherven geteisterde lijf, maar evenzeer de pijn die veroorzaakt wordt door de angst om de liefde van zijn vrouw en door het verdriet om de dood van zijn broer. Bora en Guidi een duo tegen wil en dank lossen de moord op en hebben elk op hun manier een hoge aaibaarheidsfactor waarmee ze hun lezers rond hun npink winden.
Een superknapverhaal met heel veel Italaanse sfeer.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Noord-Italie