Ah Triëst Het Oog in 't Zeil Stedenreeks 2

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Als je in het Café zit, ben je op reis;net als in de trein, in een hotel of op de weg, heb je weinig bij je, je kunt nergens een ijdel stempel op drukken, je ben niemand. In die vertrouwde anonimiteit kun je je verbergen , je ontdoen van het ik als een schil. ( Claudio Magris in Microcosmi over Café San Marco)"

 Uitgeverij Bas Lubberhuizen geeft al heel lang Het oog in 't zeil-reeks uit die op subliememe wijze literaratuur en reizen combineert. De voortreffelijke, geïllustreerde stedenboeken zijn prijsvriendelijk en bieden een ongelofelijke schat aan informatie. Een literaire stedenreeks is het, over plaatsen waar schrijvers en kunstenaars, beroemde en minder beroemde, vandaan komen of zijn heengegaan. Je kunt zo'n stedenreeksboek doornemen ter voorbereiding van je trip. Ook tijdens de reis is het heel nuttig en aangenaam leesvoer. Na terugkeer is het een ware verrukking om met deze pareltjes je reis te herbeleven. Deze boeken brengen je vast en zeker op het idee bepaalde plekken te bezoeken waarvan je het bestaan en de uitstraling niet zo goed kende.

De stedenreeks Het Oog in 't Zeil voert de lezer naar Europese steden als Lissabon, Sint-Petersburg, Wenen, Triëst en Istanbul. Allemaal steden die een grote aantrekkingskracht hebben uitgeoefend op schrijvers. Neem nu bijvoorbeeld de gloednieuwe en volledig herziene druk van Ah Triëst, samengesteld door Jan Paul Hinrichs en Thijs Wierema.
Triëst is een stad waar veel verwoede Italië-gangers nooit zijn geweest en waarvan de meeste Italianen niet eens weten dat ze Italiaans is. Tot 1918 was het de enige belangrijke haven van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en sindsdien een excentrisch gelegen stad in Italië. Triëst is een bijzondere plaats omdat hier het Latijnse van Italië, het Duitse van de Habsburgse cultuur en het Slavische van voormalig Joegoslavië zich vermengen.

Literair spreekt Triëst zeer tot de verbeelding. Svevo schreef er o.m. De bekentenissen van Zeno en zijn leraar Engels, James Joyce, woonde er van 1909 tot 1919. In deze stad zagen de schrijvers August von Platen en Adalbert Stifter voor het eerst van hun leven de zee en was de schrijver Stendhal Frans consul. In Triëst schreef ook Umberto Saba zijn werk, werkte Rainer Maria Rilke aan zijn Duineser Elegien en heeft Claudio Magris het bewustzijn van een Midden-Europese cultuur weer op de kaart gezet. In zéér knappe en boeiende essays schrijven diverse auteurs over hun illustre vakgenoten en hun verbondenheid met de stad Triëst.
Ah Triëst… is een meeslepend boek voor imaginaire reizigers en een uitstekende reisgids voor bezoekers van deze culturensmeltkroes aan de Adriatische Zee.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Triëst